CEPSlab18 – Europe in the World Lab

  CEPS logo

  Datum: 22.02.2018 - 23.02.2018
  Vreme: Celog dana
  Mesto: CEPS


  BRISEL – Koliko su napredovale države EU u pogledu sajber odbrane? Da li je Zapadni Balkan crna rupa Evrope? Koje su najbolje prakse za rešavanje osnovnih uzroka sukoba i nasilja? Ovo su samo neka od pitanja koje će biti razmatrana na događaju „CEPSlab18 – Europe in the World Lab“ koji se održava 22. i 23. februara u Briselu.

  Navodi se da države članice EU nemaju dovoljno kapaciteta da se suprotstave širenju sajber napada koji mogu ometati važne infrastrukture i da su stoga motivisane da sarađuju na nivou EU.

  „Međutim – s obzirom na brzinu prekograničnog saobraćaja i napade na najslabije veze u sajber prostoru, zar ne bi trebalo da  budući centar EU za sajber odbranu bude više od koordinacionog tela? Ovo će biti tema prvog panela.

  Odgovor na krize od strane EU, UN i Svetske banke biće tema narednog panela, koja će pokušati da da odgovore na pitanja – Kako se saradnja može podesiti i produbiti kako bi se postigli opipljivi rezultati na terenu kao i koje najbolje prakse postoje za rešavanje osnovnih uzroka sukoba i nasilja.

  Treći panel će biti posvećen Zapadnom Balkanu i pitanjem – da li je region crna rupe Evrope?

  „Pred samit EU-Zapadnog Balkana u maju 2018. godine, koji će se održati u Sofiji, kakve su perspektive uvođenja značajnih političkih reformi u zemljama Zapadnog Balkana? Da li proširenje EU pomaže jačanju vladavine prava?“.