Desetogodišnjica Evropskog fonda za Balkan

  Datum: 16.04.2018 - 17.04.2018
  Vreme: Celog dana
  Mesto: Jugoslovenska kinoteka


  BEOGRAD – Evropski fond za Balkan (EFB) obeležava svoju desetogodišnjicu 16. i 17. aprila u Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu. Ovaj događaj će okupiti više od 200 svetski poznatih mislilaca, uticajnih ljudi, sadašnjih i bivših visokih zvaničnika i poslovnih ljudi. Prve večeri, 16. aprila, EFB će predstaviti „Deklaraciju o partnerstvu Evrope i Balkana„-  vizionarski dokument o budućnosti našeg regiona, koji je kreiran od strane regionalnih i evropskih eksperata.

  Među govornicima i panelistima ovog dvodnednog događaja biće Nikola Dimitrov (ministar spoljnih poslova Republike Makedonije), Mihela Magas (Evropska ženska inovatorka godine za 2017.), Aksel Sotiris Valden (bivši fukncioner Evropske komisije, nekadašnji koordinator solunskog sammita EU-Zapadni Balkan), Rosa Balfour (Nemački Maršal fond Sjedinjenih Država), Judy Dempsey (Karnegi Evropa), Vesna Pusić (poslanica hrvatskog Sabora), Erhard Busek (bivši vice-kancelar Austrije) i Hannes Svoboda (bivši potpredsednik Evropskog parlamenta). Kroz niz dinamičnih panela i sesija, ovi i mnogi drugi govornici, kao i alumnisti Evropskog fonda za Balkan, diskutovaće o idejama kako najbolje odgovoriti na izazove sa kojima se suočava naš region i o tome kako vide njegovu evropsku budućnost.

  Evropski fond za Balkan predstaviće rezultate svog desetogodišnjeg rada na jačanju saradnje i evropeizacije regiona, kao i novi pristup u preoblikovanju sadašnjosti i budućnosti Balkana.

  Izvršna direktorka EFB-a Hedvig Morvai kaže da će događaj biti pravo mesto i vreme za slanje poruke o nužnosti obnavljanja i jačanja partnerstva između Evrope i Balkana.

  „Deklaracija o ovom partnerstvu, koju su kreirali ljudi koji utiču na političke, geostrateške i ekonomske odnose u Evropi i svetu donosi sveže ideje o suštinskoj transformaciji našeg regiona, o ulozi koju bi EU trebalo da ima u tom procesu i o Balkanu koji treba da postane deo rešenja u Europi budućnosti“.

  Za više informacija o događaju posetite veb stranicu balkanfund.org/10years.