Zapadni Balkan na raskrsnici

  Datum: 05.12.2017
  Vreme: 09:00 - 13:30
  Mesto: Friends of Europe


  Budućnost Zapadnog Balkana je pitanje koje brzo ulazi u evropsku agendu. Ipak, rastuća nestabilnost, teritorijalni sporovi i etnički rivalitet znače da se mnogi u Evropi plaše povratka u rat i sukoba u regionu. Svaka peta osoba je nazaposlena, a region još uvek ima mnogo reformi pred sobom.

  Najavljeni učesnici događaja između ostalog su: premijer Albanije Edi Rama, generalni direktor Direkcije EU za pregovore o proširenju i susedsku politiku Kristijan Danijelson, Generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Goran Svilanović, poslanica u Evropskom parlamentu Tanja Fajon.

  Demokratija, mir i stabilnost, kao i ekonomski razvoj i integracija na zapadnom Balkanu, zavise ne samo od politika i akcija nacionalnih vlada već i od regionalnih, opštinskih i gradskih vlasti. Ali, kada su države zapadnog Balkana sada jasno na raskrsnici između pristupanja EU i održavanja statusa kvo, nije jasno koje će se odluke doneti od strane odlučilaca.

  Povodom ovogodišnjeg događaja, sada u svojoj 18. godini, Prijatelji Evrope (Friends of Europe) i njeni partneri su se bavili pitanjima koja se tiču Balkana, omogućavajući donosiocima odluka iz regiona da dele svoje brige i ideje sa političarima EU i državama članicama.