EU: Mi ne tražimo priznanje Kosova

Evropska komisija; Foto: Evropska komisija

BRISEL – U diplomatskim izvorima EU stav ministra spoljnih poslova Ivice Dačića da deo međunarodne zajednice „laže Beograd“ i da „oni samo hoće priznanje, a ne kompromis za Kosovu za Tanjug komentarišu konstatacijom da „stvari tako ne fukcionišu“ i da ne žele da komentarišu izjave svakog političara ponaosob.

„Priznanje nije nešto što je pitanje EU. Mi insistiramo da na normalizaciji odnosa rade i jedna i druga strana, a u samoj EU imamo 5 zemlja članica koje nisu priznale nezavisnost Kosva od kojih jedna koja je izričito protiv“, navodi se u diplomatskim krugovima EU institucija u Briselu.

„Ne postoji unapred spremljeni papir“, navode evropski diplomatski izvori i ističu da se do rešenja za sveobuhvatnu normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine mora doći kroz međusobni dogovor dve strane.

U EU, koja je medijator u dijalogu Beogrda i Prištine, insistiraju na tome da je pravno obavezujući sporazum o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa Beogrda i Prištne neophodan uslov, ali i stvar komromisa dve strane, a ne unapred spremljini papir.

”Taj sporazum bi trebalo da bude rezultat dogovora dve strane, a ne nešto što ćemo mi dati na sto, po principu uzmite ili ostavite”, kažu evropski izvori uključeni u procesu dijaloga Beograda i Prištine.

Oni napominju da se od samog početka dijalog Beogrda i Prištine zasnivao na kompromisu dve strane, od toga o kojim će se pitanjima razgovarati do toga kako će izgledati već postignuti sporazumi.

U Evropskoj komisiji su već najavil nastavak tehničkog dijaloga Beograd i Prištine za 19. mart, a , kako se napominje, trenutno se radi na ”paralelnoj dinamici” koja podrazumeva implementaciju već dogovorenih sporazuma, ali i rad na novoj fazi o sveobuhvatnom sporazumu za odnose Srbije i Kosova.