fbpx
European Western Balkans
Region

Kurc: Produbljivanje regionalne saradnja važno za put u EU

Sebastijan Kurc; Foto: Evropska komisija

BEČ – Berlinski proces je važna dopuna pristupnom procesu i predstavlja jasan signal regionu Zapadnog Balkana da je pristupna perspektiva veoma važna i da je pred zemljama još težak put na kojem EU želi aktivno da ih podrži, poručio je danas, uoči Samita u Trstu, ministar spoljnih poslova Austrije Sebastijan Kurc.

On je, u saopštenju, istakao da je cilj procesa podrška regionalnoj saradnji u važnim oblastima kao što su povezivanje, ekonomija, dualno obrazovanje, razmena mladih, nauka i civilno društvo.

„Planirano stvaranje regionalnog ekonomskog prostora za Zapadni Balkan ovaj put imaće posebnu ulogu. Time će se potencijalno tržište povećati za investicije, kao i podstaći ekonomska atraktivnost regiona. Takav zajednički ekonomski prostor bi zemlje Zapadnog Balkana pripremilo za pristupanje EU“, naglašava Kurc.

Ukazao je i na aktivnu ulogu Austrije u Berlinskom procesu, podsetivši na održavanje Samita 2015. godine u Beču, kao i brojnih naknadnih skupova.

„Na bečkom Samitu smo prvi put doveli civilno društvo za sto sa donosiocima odluka Berlinskog procesa. Raduje me što je i ovogodišnji domaćin predvideo forum civilnog društva“, naglasio je Kurc.

Na Samitu u Trstu Austrija će predstavljati kancelar Kristijan Kern i ministar Kurc.

Povezani članci

Hina: BiH ponovo potvrdila problematično ustrojstvo

EWB

Mogerini o samitu u Trstu: Vrata EU su otvorena za Balkan

EWB

Mogerini sutra s premijerima Zapadnog Balkana

EWB