fbpx
European Western Balkans
Region

Portparoli: Strategija pokriva ceo Zapadni Balkan

Maja Kocijančič; Foto: Evropska unija

BRISEL – Strategija Evropske komisije “pokriva” ceo region, sačekajmo da dokument bude predstavljen, a potom će se, u skladu sa procedurom, čuti i mišljenja zemalja-članica, rekla je danas portparolka EK Maja Kocijančič na pitanje novinara o non-pejperu Španije, prema kojem Kosovo nije deo procesa EU integracija i pismu kosovskog potpredsednika Johanesu Hanu.

Samo nedelju dana pre usvajanja Strategije proširenja za zemlje Zapadnog Balkana, koja će biti usvojena 6. februara na kolegijumu komesara u Strazburu, Španija je ponovo dovela u pitanje ne samo Strategiju, već i ceo proces, zbog oštrog protivljenja u vezi s uključivanjem Kosova u bilo kakav proces, objavio je danas prištinski dnevnik Koha Ditore.

Kako navodi list, Španija je u pismu, za koje se kaže da je EK poslato u “non-paper” formi, navela da se protivi korišćenju termina WB6 (skraćenica za šest zemalja Zapadnog Balkana) i dodala da “Kosovo nije deo procesa proširenja”.

Koha je takođe objavila da je potpredsednik kosovske vlade Enver Hodžaj u ime Prištine uputio pismo komesaru EU za proširenje Johanesu Hanu u kojem se izražava zabrinutost Prištine zbog neizvesnosti evropske perspektive za Kosovo u novoj strategiji EK.

Ni Margaritis Šinas, takođe portparol Komisije, ni Maja Kocijančič, koji su danas odgovarali na pitanja srpskih i albanskih novinara na redovnom brifingu, nisu hteli to da komentarišu, ističući da prvo treba sačekati i videti sve elemente dokumenta.

Na pitanje Tanjuga koliko stav jedne zemlje-članice i to tako čvrst stav kao što ima Španija može da utiče na EK, ali i kako komentarišu pismo Hodžaja, Kocijačič, kaže:

“Strategija je dokument koji će usvojiti Evropska komisija, ona pokriva ceo region. Dobijamo stavove, mišljenja zemalja-članica ali to je dokument EK. Kada jednom dokument bude usvojen on ide na Savet i onda ga razmatraju zemlje članice. Prvo da vidimo da dokument bude predstavljen a onda će uslediti diskusija”.

Prema njenim rečima, radi se o važnom dokumentu, jednom od važnih koraka za Zapadni Balkan ove godine.

Podsetila je da je Zapadni Balkan prioritet za aktuelno, bugarsko, predsedavanje EU , da će biti više sastanaka ove godine uključujući samit u Sofiji u maju.

Još jednom je rekla da strategija pokriva ceo region, kao i da ceo Zapadni Balkan ima evropsku perspektivu.

Povezani članci

Kosovo: Kvinta želi kosovsku vladu sa stabilnom većinom

EWB

Sobotka: EU da ne zaboravi one koji čekaju

EWB

Ministri spoljnih poslova EU u Beču o Zapadnom Balkanu

EWB