fbpx
European Western Balkans
Bezbednost Region

2BS Forum: Region treba da se drži zajedno

BUDVA – Region treba da se drži zajedno, a svakoj zemlji treba ostaviti pravo da bira sopstvenu budućnost, poručeno je sa predsedničkog panela poslednjeg dana To Be Secure (2BS) Foruma.

Predsednik Crne Gore Filip Vujanović izjavio je da je u protekloj godini Crna Gora stekla garanciju slobode, navedno je u saopštenju, preneo je portal European Western Balkans.

„Pridruživanjem NATO ispunili smo našu ustavnu obavezu, a nakon ulaska u Alijansu Crna Gora je mnogo bliža EU. Siguran sam da će naše članstvo u NATO nakon obnavljanja nezavisnosti biti najveća tekovina Crne Gore,“ rekao je Vujanović.

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović istakla je da će Crna Gora ove godine ući u NATO uprkos svim preprekama koje je morala da savlada.

„Crna Gora je je izuzetno dobar primer svim državama jugoistočne Evrope. Ja verujem da iako ćete i dalje nailaziti na prepreke vaš evroatlantski put je zacementiran. Treba da se držimo zajedno i borimo se za pravo svake države da bira sopstvenu budućnost,“ zaključila je Grabar Kitarović.

Predsednik Slovenije Borut Pahor je, takođe, kazao da je članstvo Crne Gore u NATO optimističan znak mira i stabilnosti u jugoistočnoj Evropi.

„Pomirenje je jedan od ključnih momenata da bi ljudi videli ovaj proces kao nadu, a ne kao strah. Još uvek je moguće da se, uprkos pogoršanju odnosa u regionu, održi saradnja. Potrebna je jedna nova etapa sa Ruskom Federacijom, potreban nam je dijalog,“ poručio je Pahor.

Prema njegovim riječima dijalog, proširenje, saradnja i pažnja međunarodne zajednice su ključni.

Tokom poslednjeg dana Foruma održani su i paneli: „Zamršena mreža saveza: Turska, Rusija i Zapad“ i „Mediji u doba nakon istine: Preispitivanje demokratije i bezbednosti“, navedeno je u saopštenju.

Povezani članci

Zaharijeva: Očekujemo napredak Srbije i Crne Gore na evropskom putu

EWB

Sijarto: Za Mađarsku politika proširenja EU strateško pitanje

EWB

Pitela: Zapadni Balkan bi mogao da uđe u EU posle 2019. godine

EWB