fbpx
European Western Balkans
Poljoprivreda i ruralni razvoj

50 miliona evra iz IPARD programa za poljoprivrednike u Srbiji

Zastave Srbije, EU i država članica; Foto: Evropska unija

BEOGRAD – Poljoprivrednicima će naredne godine biti na raspolaganju oko 50 miliona evra iz IPARD programa EU, a prvi poziv za nabavku traktora i ostale mehanizacije biće objavljen 20. decembra, najavio je danas ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

On je pojasnio da je reč o dugoočekivanim pretpristupnim sredstvima EU namenjenih poljoprivredi u iznosu od 175 miliona evra, koja su predviđena bespovratno za period do 2020. godine.

Ministar kaže da postoji nekoliko pravilnika koje regulišu ovu oblast, ali da i njegove kolege širom Srbije pokušavaju da upoznaju poljoprivrednike sa procesom.

“Država sprovodi javne pozive, odabira krajnje korisnike po pravilima po kojima smo se akreditovali”, rekao je Nedimović za RTS i pojasnio da će naredni poziv biti već u martu gde će poljoprivrednici moći da apliciraju za objekte i prerađivačku industriju i marketing, dok će treći poziv biti u julu.

Govoreći o budžetu za poljoprivredu koji je za narednu godinu veći za 11,8 odsto on je rekao da je zadovoljan i da je najvažnije šta će biti urađeno sa tim novcem, što, kako kaže, isključivo zavisi ministarstva poljoprivrede koliko ima snage, znanja i moći da sredstva plasira.

Ministar je istakao da se moraju uvesti automatski protivgradni sistemi, što će prvo biti uradeno na dva radarska centra a kasinije u svim.

Posebno je naglasio navodnjavanje i elektrifikaciju polja jer, kako kaže, struja obara troškove ratara prilikom navodnjavanja.

Povezani članci

Preko 500 traktora za srpske poljoprivrednike iz EU pomoći

EWB

Dug put do usklađivanja sa poljoprivrednom politikom EU

Katarina Anđelković

Fabrici: Izraditi strategiju sa pravnim tekovinama EU u oblasti bezbednosti hrane

EWB