fbpx
European Western Balkans
Region

Deklaracija o Pelješkom mostu objavljena u Sl. listu BiH

Pelješki most; Foto: Delegacija EU u Srbiji

SARAJEVO – Deklaracija Zastupničkog doma BiH o izgadnji Pelješkog mosta objavljena je u Službenom listu BiH i njome se pozivaju nadležni organi Hrvatske, odnosno Evropske unije, da bez odlaganja obustave sve radnje čiji cilj može biti umanjenje ili potpuno ukidanje suverenih prava Bosne i Hercegovine na moru.

To se, kako se navodi, posebno odnosi na najavu početka izgradnje Pelješkog mosta između tzv. Malog mora (produžetka Neretvanskog kanala jugoistočno od luke Ploče) i Kanala Malog Stona.

“Pozivamo nadležne organe Republike Hrvatske, odnosno Evropske unije da se hitno uključe u bilateralne razgovore s Bosnom i Hercegovinom radi postizanja bilateralnih rešenja u pogledu razgraničenja na moru na principima uvažavanja suverenih prava Bosne i Hercegovine na moru”, piše u Deklaraciji.

Parlamentarci su pozvali i Predsedništvo BiH i Savet ministara BiH da, u slučaju da se u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ove deklaracije ne postignu bilateralna rešenja s Hrvatskom, odnosno Evropskom unijom, preduzmu sve neophodne pravne radnje diplomatskim putem prema Hrvatskoj, odnosno EU u pogledu zaštite suverenih prava Bosne i Hercegovine na moru, donesu poseban zakon o moru Bosne i Hercegovine i pokrenu pravne procedure pred međunarodnim pravosudnim instancama.

“Ukazujemo Republici Hrvatskoj, odnosno Evropskoj uniji na potrebu dosledne primene pravila međunarodnog prava u pogledu utvrđivanja suverenih prava Bosne i Hercegovine na moru. Pozivamo medije da se sveobuhvatno, interdisciplinarno i interaktivno uključe u aktivnosti odbrane suverenih prava Bosne i Hercegovine na moru na bazi argumentovanih činjenica. Pozivamo sve nadležne institucije na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini na koordinaciju aktivnosti u pogledu zaštite suverenih prava Bosne i Heregovine na moru”, piše u Deklaraciji.

Pozvani su nadležni organi Republike Hrvatske, odnosno Evropske unije da ubrzaju aktivnosti na obezbeđivanju sredstava za potrebe gradnje mosta na međunarodnom putnom pravcu preko reke Save kod Gradiške te na okončanje drugih procedura od Hrvatske kako bi most u što skorije vreme bio izgrađen i pušten za međunarodni saobraćaj, uključujući i priključne deonice na teritoriji Hrvatske, čime bi ovaj međunarodni koridor u potpunosti bio funkcionalan.

“Pozivamo nadležne organe Hrvatske, odnosno Evropske unije da u nacionalnu strategiju razvoja železničkog saobraćaja Hrvatske uvrste Unsku prugu kao međudržavni železnički projekat, kako bi se stvorili uslovi za obezbeđivanje finansiranja revitalizacije ovog ključnog železničkog koridora za obe zemlje. Pozivamo nadležne organe Hrvatske, odnosno Evropske unije da prepoznaju značaj i ulogu Bosne i Hercegovine kad je reč o izradi dokumentacije za izgradnju Jadransko-jonskog autoputa, za deo trase preko Popovog polja u Bosni i Hercegovini te da se ovaj saobraćajni pravac, u delu koji prolazi kroz Bosnu i Hercegovinu, usaglasi i obostrano potvrdi, te uvrsti u trasu ovog značajnog koridora, kako bi se osigurali uslovi za finansiranje gradnje na obostrano zadovoljstvo dve zemlje i omogućilo efikasno saobraćajno povezivanje Republike Italije, Republike Hrvatske, preko Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Albanije s Republikom Grčkom, čime bi Zapadni Balkan dobio još jednu modernu putnu komunikaciju”, stoji u Deklaraciji, preneo je portal Klix.ba.

Najzad parlamentarci BiH pozivaju Hrvatsku na rešavanje pitanja svoje granice s Bosnom i Hercegovinom, podsećajući na otežan život stanovništva na području dve Kostajnice (Hrvatske i one u BiH) i činjenicu da rijeka Una na 11 mesta prelazi s jedne na drugu stranu teritorije dveju država, što značajno otežava život lokalnog stanovništva.

Povezani članci

Šnajder: Srbija može da bude neutralna, ali je prirodno da bude deo EU

EWB

Svilanović: Jugoistočna Evropa okupljena oko ulaska u EU

EWB

Pejović: Politika proširenja vraćena u fokus pažnje

EWB