fbpx
European Western Balkans
Evropa

Fon der Lajen podržala evropsku perspektivu Zapadnog Balkana

Ursula fon der Lajen; Foto: Evropska unija

STRAZBUR – Kandidatkinja za predsednicu Evropske komisije Ursula fon der Lajen poručila je danas u debati u Evropskom parlamentu da je njen stav da zemlje kada ispune uslove za članstvo u EU, Šengenu i evrozoni moraju da za to budu nagrađene.

“Puna sam poštovanja prema naporima koje su zemlje Centralne i Istočne Evrope sprovele i koje sprovode u cilju ulaska u EU, Šengen i evrozonu. Moj stav je da to mora biti nagrađeno čim ispune kriterijume”, poručila je Fon der Lajen.

U programu objavljenom povodom njene kandidature, potvrđuje se evropska perspektiva Zapadnog Balkana i ističe se važna uloga nastavljanje reformskih procesa širom regiona.

“Delimo isti kontinent, istu istoriju, istu kulturu i iste izazove. Zajedno ćemo izgraditi zajedničku budućnost”, stoji u dokumentu.

Takođe se podržava otvaranje pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom, što je bio stav i prethodne evropske komisije.

Tokom debate povodom njene kandidature za mesto predsednice Evropske komisije deo evropskih poslanika je podržao njen program.

Kandidatkinja za predsednicu Evropske komisije založila se za snažniju ulogu EU u borbi protiv klimatskih promena, ostvarivanju socijalne pravde i jednakosti kao i za vladavinu prava i efikasniju spoljnu politiku EU, ističući da je njen cilj ujedinjenje i jačanje Evrope.

Predstavljajući svoj program pred poslanicima Evropskog parlamenta u Strazburu, koji će večeras glasati o njenoj kandidaturi, Fon der Lajen je u prvi plan stavila pitanje klimatskih promena i najavila da želi da radi na ”klimatski neutralnoj Evropi do 2050. godine”.

Povezani članci

Bregzit: Dan koji se (još uvek) nije dogodio

Nikola Cuckić

EU pripremljena i za Bregzit bez sporazuma

EWB

Pju centar: Raste podrška građana država članica EU

EWB