fbpx
European Western Balkans
Izdvojeno Politika

Šta bi za Zapadni Balkan značio izbor Marte Kos za komesarku za proširenje EU?

Saslušanje Marte Kos pred Odborom za poslove EU; Foto: Gibanje Svoboda

Sagovornici EWB  tumače kao dobru vest predlog predsednice Evropske komesarke Ursule fon der Lajen da Marta Kos iz Slovenije postane nova komesarka EU za proširenje. Kako objašnjavaju, odluka da takav resor pripadne Sloveniji nagoveštava da će zvanični Brisel pažnju posvetiti evropskoj integraciji Zapadnog Balkana, odnosno da akcenat neće biti samo na pristupanju Ukrajine Uniji. Istovremeno, naglašava se da će  Marta Kos, ukoliko dobije zeleno svetlo i Evropskog parlamenta, imati teške zadatke pred sobom.

Kandidaturu Marte Kos za evropsku komesarku danas bi trebalo da formalno potvrdi Vlada Slovenije, a prethodno je dobila podršku nadležnog odbora slovenačkog parlamenta. U obraćanju članovima Odbora za evropske poslove u Ljubljani, Kos je istakla da je proširenje EU jedna od najvažnijih tema za Sloveniju. Ona je ocenila da je Slovenija “uspešan primer proširenja koji se može preneti i na zemlje Zapadnog Balkana”.

U današnjoj objavi na Fejsbuku Marta Kos je izrazila uverenje da je politika proširenja “najuspešnija spoljna politika Evropske unije, koja donosi mir, stabilnost, prosperitet i nove mogućnosti, ne samo za nove članice, već i za sve građane EU”.

“Ovo je naročito važno u geopolitičkom okruženju, kada je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu i donela rat na evropski kontinent. Ukrajina, Gruzija,  Moldavija, države Zapadnog Balkana, kao i Turska, imaju evropsku perspektivu. Kao komesarka za proširenje EU, nameravam da radim intenzivno sa ovim državama, kako bismo produbili naše zajedničke vrednosti i  podršku njihovim reformama, da se ostvari ova perspektiva punopravnog članstva”, poručila je ona.

Pjer Mirel: Slovenačka komesarka mogla bi da pomogne državama ovog regiona na evropskom putu

Povodom odluke Ursule fon der Lajen da nominuje slovenačku političarku i diplomatkinju za naslednicu Mađara Olivera Varheljija, Pjer Mirel, bivši direktor Generalnog direktorata za proširenje u Evropskoj komisiji, kaže za naš portal da bi “slovenačka komesarka bila u dobroj poziciji da pomogne državama Zapadnog Balkana da se pridruže EU”. Kako ističe, “ona ima široko znanje o izazovima sa kojima se te zemlje suočavaju, a, povrh svega, može da prenese pozitivno iskustvo pristupanja Slovenije Uniji”.

“Ipak, ona će se suočiti sa teškom situacijom u EU – političkim potresima u nekim od ključnih država članica, usponom krajnje desnih snaga, te krizama koje se ponovo naziru. Ovi elementi neće doprineti dobijanju široke podrške kako bi se proširenje učinilo prioritetom tokom mandata novog saziva Evropske komisije. Štaviše, treba imati na umu i teškoće sa kojima se suočava nekoliko država Zpadnog Balkana, počev od bilatelarnih pitanja, a da ne govorimo o intenziviranju rata Ukrajine i Rusije”, konstatuje Pjer Mirel.

Mirel zaključuje da “uprkos kvalifikacijama”, Marti Kos neće biti lako da ubedi države ovog regiona da sprovedu “dugočekane duboke reforme, povrate poverenje EU, i da, konačno, pomire demokratiju i stabilnost”.

Florijan Biber: Jedina mana jeste to što se ne radi o političarki “teške kategorije”

U sličnom tonu, Florijan Biber, direktor Centra za studije Jugoistočne Evrope na Univerzitetu u Gracu i koordinator Savetodavne grupe Balkan u Evropi (BiEPAG), navodi za European Western Balkans da predlog da nova komesarka za proširenje bude iz Slovenije predstavlja “dobru vest”.

“Prvo, ovim se okončava problematični mandat Olivera Varheljija, koji je naneo dosta štete na mestu komesara. Takođe, nominovanjem komesara iz Slovenije novi saziv Komisije šalje signal da se proširenje ne tiče samo Ukrajine, kao što bi to bilo u slučaju da je kandidat za tu funkciju neko iz baltičkih zemalja. Komesarka koja dobro razume jezike (makar neke od njih) na Zapadnom Balkanu, biće od pomoći. Dakle, uopšteno govoreći, ovo je dobra vest”, smatra Florijan Biber.

Prema mišljenju Bibera, “jedina mana” odnosi se na to što Marta Kos nije političarka “teške kategorije”, pa bi joj, možda, bilo teško da ubedi Komisiju da posveti dovoljno pažnje agendi proširenja.

“Ona bi, takođe, mogla da se suoči sa teškoćama tokom saslušanja u Evropskom parlamentu. Ipak, generalno govoreći, stiče se utisak da se stavlja tačka na trend po kojem je svaki komesar za proširenje bio slabiji od svog prethodnika”, tvrdi naš sagovornik.

Podsetimo, Fon der Lajen je predstavljajući nominovane za nove evropske komesara istakla da će Marta Kos biti zadužena i za politiku istočnog susedstva, raditi na davanju podrške Ukrajini, uključujući rekonstrukciju te države, kao i da će “podržavati države kandidate kako bi se pripremile za pristupanje Uniji”.

Kos je u dosadašnjoj karijeri između ostalog bila ambasadorka Slovenije u Nemačkoj i Švajcarskoj, te potpresednica liberalnog Pokreta slobode aktuelnog premijera Roberta Goloba. Godine 2022. kandidovala se za predsednicu Slovenije ali je tokom kampanje odustala od kandidature.

Da bi bila izabrana za evropsku komesarku za proširenje, Marta Kos će morati da dobije i “blagoslov” poslanika u Evropskog parlamentu. Kandidati za komesare će narednih sedmica biti saslušani u nadležnim odborima Evropskog parlamenta, a potom će EP glasati za novi sastav EK u celini, pre nego što ona stupi na dužnost, što će se desiti najranije 1. novembra.

Povezani članci

Srbija i EU zajednički odgovaraju na bezbednosne izazove

EWB

Mogerini popodne u Beogradu

EWB

Evropski parlament dao zeleno svetlo Ursuli fon der Lajen za novi mandat predsednice Evropske komisije

Marija Stojanović