fbpx
European Western Balkans
Politika

Tonino Picula: Funkcija izvestioca za Srbiju priznanje za moj dosadašnji rad

Tonino Picula u EP; Foto: Evropska unija

BRISEL – U skladu sa velikim iskustvom koje sam stekao i poznavanjem prilika na Zapadnom Balkanu kao i politike proširenja EU, ovo imenovanje doživljavam kao priznanje za dosadašnji rad. Ova nova dužnost predstavlja kontinuitet brojnih aktivnosti posebno tokom mog proteklog mandata, kaže u izjavi za European Western Balkans Tonino Picula, novi izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju. Picula ističe da “kao i uvek do sada” pozdravlja i podržava činjenicu da je politika proširenja ponovo u fokusu EU”.

“Evidentna je veća politička podrška nego ranije, ali proces pristupanja i dalje mora biti utemeljen na ispunjavanju kriterijuma. Svaka zemlja treba da bude  ocenjena individualno prema svojim rezultatima”,  navodi Tonino Picula.

U pisanoj izjavi koju je Piculin kabinet dostavio našem portalu takođe se napominje da će “jedan od glavnih izazova za Srbiju svakako, pored usklađivanja s pravnim tekovinama  i vrednostima EU, biti usklađenost i sa aktuelnom politikom Brisela prema ruskoj invaziji na Ukrajinu”.

Podsetimo, Tonino Picula, koji predstavlja Socijaldemokratsku partiju Hrvatske u Evropskom parlamentu još od 2013, na poziciji izvestioca za Srbiju nasleđuje  Vladimira Bilčika, koji se nije kandidovao za drugi poslanički mandat. Pozicija izvestioca za Srbiju, koju je u proteklih deset godina držala Evropska narodna partija (EPP) ovog puta dodeljena je grupi Socijalista i demokrata (S&D).

Tonino Picula bio je ministar spoljnih poslova Hrvatske u vladi premijera Ivice Račana od 2000. do 2003. godine. Poslanik u Evropskom parlamentu postao je na vanrednim izborima 2013. koji su održani povodom ulaska Hrvatske u EU. U junu ove godine izabran je po četvrti put za poslanika EP, a od početka svog poslaničkog staža je član Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta (AFET).

Picula je tokom prethodnih saziva Evropskog parlamenta bio jedan od najaktivnijih poslanika kada je reč o proširenju Evropske unije na Zapadni Balkan. U prethodnom sazivu je bio izvestilac za Crnu Goru, a takođe je bio izvestilac EP za Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA III), kao i novi Plan rasta Evropske unije za Zapadni Balkan, koji je usvojen ove godine.

Izvestioci u Evropskom parlamentu su, između ostalog, odgovorni za pisanje godišnjih izveštaja o stanju u državama kandidatima ili onima koji teže da to postanu. O izveštajima koje sačine izvestioci se najpre razmatra na sednici Odbora za spoljne poslove (AFET), a potom na plenarnom zasedanju Evropskog parlamenta.

Povezani članci

Bilčik: RT nije medij, već ruska ratna propaganda

EWB

Brisel objavio strategiju odnosa EU i SAD: Dijalog Srbije i Kosova bi trebalo da bude vođen zajedno

EWB

Spremni za pet, očekujemo otvaranje najmanje tri poglavlja

EWB