fbpx
European Western Balkans
Intervjui Izdvojeno

[EWB intervju] Ordanovski: Ulazak u NATO doneo bi veću stabilnost Makedoniji

Sašo Ordanoski; Foto: Center for Foreign Policy / Nikola Zura

Sašo Ordanovski je politički analitičar iz Skoplja sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu i javnim komunikacijama na nacionalnom i međunarodnom planu. Za naš portal govorio je na teme regionalne bezbednosti, političkih promena u Makedoniji, kao i izazovima i dilemama sa kojima se ova zemlja susreće na evroatlantskom putu.

European Western Balkans: Da li smatrate da će sa izborom nove Vlade u Makedoniji doći i i do ubrzanja na evroatlantskom putu Makedonije?

Sašo Ordanovski: Smisao izbora nove Vlade je da dodje do ubrzanja procesa evroatlantskih integracija u samoj Makedoniji.To je bio jedan od glavnih razloga za podršku politike sadašnjeg premijera Zaeva i na domacem politickom terenu, ali i u okviru otvorene podrške koju je Zaev i njegov Socijaldemokratski savez dobio u međunarodnoj, evroatlantskoj zajednici u periodu rešavanja duboke makedonske politicke krize unazad nekoliko godina. Nova Vlada ima težak zadatak da vrati reformsku agendu u zemlji, jer je mnostvo procesa nazadovalo u zadnjih 5-6 godina, pogotovo u oblasti demokratije, nezavisnosti sudstva, široko rasprostranjenog problema sa korupcijom i organiziranim kriminalom na najvišim nivoima u državi. Problem je što nova Vlada ima vrlo malu većinu u Sobranju, a glavni partner sadašnje Vlade je isti albanski partner kao i u vladi Gruevskog, Demokratska unija za integraciju (DUI), koja je godinama zdusno učestvovala u većinu demokratskih i pravnih zloupotreba prethodne vlade. Zbog toga, barem do sledece političke „filtracije“ nakon lokalnih izbora u Makedoniji, ja bih preporučio vrlo umereni optimizam za brzinu i dubinu reformi koje stoje na evroatlanstkom putu Makedonije.

EWB: Da li očekujete da će uskoro doći do određenih pomaka povodom izazova sa imenom države Makedonija, s obzirom da se to često ističe kao glavna prepreka na evroatlantskom putu Makedonije?

SO: Za početak, Makedonija ima težak zadatak da povrati svoje dobre pozicije, izgubljene u poslednjih nekoliko godina prethodnog autokratskog režima, u Briselu, Berlinu i Vašingtonu, jer su to adrese od kojih zavisi dalji napredak pregovora sa Grčkom u vezi „problema sa imenom“. Za sada, najveći uspeh nove Vlade je upravo naglo poboljšanje odnosa sa nekim od suseda, sa glavnim evropskim prestonicama, kao i sa Amerikancima. Doduše, i EU i SAD su svesni da su i oni bili deo „problema“ u desetogodišnjem procesu domaćeg „kidnapovanja“ i države i demokratije u Makedoniji, jer nisu na vreme adekvatno reagirali na ono sto se desavalo u zemlji, pa sada i oni nastoje da budu sto aktivniji u restauriranju pravne i demokratske države u Makedoniji. Spisak i brzina reformi koji su zajednički dogovoreni izmedju EU, SAD i nove Vlade u Skoplju je ambiciozan, a očigledna je i evroatlantska podrška i pomoć da se te reforme ostvare.

U tom kontekstu očigledan je i pozitivni pomak koji se dešava na liniji saradnje Atine i Skoplja – na primer, zadnja poseta grčkog ministra spoljnih poslova Kodzijasa Skoplju, pre par nedelja, prošla je u vrlo prijateljskoj atmosferi, na šta mi u Skoplju nismo bili naviknuti kada je Grčka politika prema nama u pitanju. Svakako, to su pozitivni pomaci, ali rešenje problema sa imenom je još uvek daleko. Imam utisak da obe strane, pomognute američkom i evropskom diplomatijom, rade na pronalaženju formule kako bi Makedonija naredne, 2018 godine postala članica NATOa, sa preuzetim konkretnim obavezama – i u smislu sadržaja i u smislu dinamike – kako da se reši pitanje imena u nekakvoj doglednoj budućnosti. Detalji takvog eventualnog dogovora su još uvek nepoznati javnosti, ali postoje indicije da se na tome radi.

EWB: Da li verujete da bi ulaskom Makedonije u NATO došlo do poboljšavanja i unutrašnje stabilnosti?

SO: U to nema nikakve sumnje. To bi vrlo pozitivno delovalo i na dalji razvoj međuetnickih odnosa u zemlji, na razvoj odnosa Makedonije sa susedima, ali i na stabiliziranje demokratskih procesa u zemlji. To, s druge strane, ce neminovno doneti i povoljnije uslove za socijalni i ekonomski razvoj, pre svega kao dobra osnova za povećanje stranih investicija. Dakle, jedan od vaznih razloga za prijem Makedonije u NATO je unutrašnja stabilizacija zemlje, a samim tim i šireg regiona. To je i bezbednosni interes NATO – a, pogotovo imajući u vidu razvoj situacije u Turskoj i agresivnijeg pristupa Rusije i u našem, balkanskom regionu. U svim geopolitičkim analizama, stabilnost Balkana je važna „kapija“ za bolje rešavanje blisko-istočne situacije i situacije u delu Mediterana, počevsi od krize sa izbeglicama, preko pretnji međunarodnog terorizma, do samog rešavanja raznih konfliktinh situacija južno i istočno od evropskog kontinenta.

EWB: Da li smatrate da bi uvećavanje bezbednosnog kišobrana NATO u regionu Zapadnog Balkana dovelo do povećanja ukupne stabilnosti regiona?

SO: Naravno. Na primer, ulaskom u NATO nekoliko balkanskih zemalja, i šire i neposredno susedstvo Makedonije je do te mere „pacifikovano“, da čak i u situacijama neprijatnih domaćih bezbednosnih izazova (kao sto je bio oružani sukob većih razmera u Kumanovu u maju 2015. ili nasilje u Makedonskom Sobranju u aprilu 2017. ) stvari nisu mogli da izadju iz kontrole zahvaljujući i neuplitanju ovih zemalja u makedonske unutrašnje stvari i bezbednosne koordinacije članice NATOa i u tim kriznim situacijama

EWB: Šta vidite kao glavne bezbednosne izazove regiona Zapadnog Balkana u narednom periodu?

SO: Najveći bezbednosni izazov je, verovatno, socio-ekonomsko stanje u našim drustvima: život je težak, socijalne nejednakosti su velike, što je uvek dobro tlo za razna bezbednosno-politička mešetarenja. Naglo obnovljeni interes Rusije za naš region nije od altruisticke ili od ekonomske prirode, vec više nalikuje na ponovno korišćenje našeg regiona kao manevarski prostor za odredjene rusko-zapadne konfrontacije koje imaju evropske i globalne političke, energetske i bezbednosne dimenzije. Takodje, praktičnom „samoizolacijom“ Turske od svojih dojučerašnjih zapadnih saveznika (i to, čini se, na duži period) , Zapadni Balkan postaje delikatan prostor za avansiranje raznih ideja koje mogu da ugroze i bezbednosnu stabilnost Balkana. Neophodna je hitna konsolidacija evroatlantske ideje kao suština stabilnosti regiona. To se pogotovo odnosi na narednu fazu rešavanja odnosa Srbije i Kosova, jer dinamika srpsko-albanskih odnosa je verovatno glavni faktor stabilnosti celog regiona u narednih desetak godina.

Povezani članci

[VIDEO] Dragojlović: Poseta poslanika EP znak da je prioritet EU proširenje na Balkan

EWB

Da li je Izveštaj Evropske komisije pozitivan, negativan ili objektivan?

EWB

Da li je Srbija spremna da ispravno čita Izveštaj o napretku 2018?

Srđan Majstorović