fbpx
European Western Balkans
Društvo

Antonijević: Što pre da dobijemo predlog za izmenu Ustava

Milan Antonijević; Foto: Tanjug / Dragan Kujundžić

BEOGRAD – Vlada još uvek nije jasno rekla koji su stavovi Vlade o izmenama Ustava iako su strukovna udruženja sudija, tužilaca i sudskih pomoćnika i organizacija civilnog društva predstavili svoje predloge, rekao je direktor Komiteta pravnika za ljudska prava (YUCOM), Milan Antonijević za nedeljnik NIN.

Izmene Ustava koje su predviđene Akcionim planom za poglavlje 23, smatra Antonijević, neophodne su jedino kako bi se povećala nezavisnost pravosuđa, uklonio politički uticaj iz pravosuđa, ojačali sudovi i tužilaštva.

Antonijević podseća da je Ministarstvo pravde organizovalo prvi okrugli sto o izmeni Ustava i pozvalo sve zainteresovane da pošalju obrazložene predloge za izmenu Ustava u delu koji se tiče pravosuđa, i kaže da su ti predlozi predstavljeni Ministarstvu.

Međutim, kako kaže, nastao je problem.

„Očekivali smo da se jasno kaže koji su stavovi Vlade o izmenama ustava u delu pravosuđa, da se daju komentari na predloge i da se pokažu proizvodi radne grupe za izmenu Ustava, ukoliko je formirana i ukoliko zaista radi“, ističe Antonijević i dodaje da su umesto toga dobili ćutanje i da teme koje su birane na okruglim stolovima nisu imale dovoljno dodirnih tačaka sa Ustavom.

To je glavni razlog zašto su se Društvo sudija Srbije, Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije, Beogradski centar za ljudska prava, Centar za pravosudna istraživanja, Udruženje sudijskih i tužilačkih pomoćnika Srbije, Asocijacija pravosudnih savetnika i Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM, povukli iz dijaloga o Ustavu.

„Ne želimo da učestvujemo u nečemu što je prazan sto. To je poruka državi. Naša spremnost za borbu za punu podelu vlasti na zakonodavnu, sudsku i izvršnu, za položaj sudija i tužilaca i njihovu nezavisnost“, navodi Antonijević.

„Ovo je poziv, apel, da se ponovo uspostavi dijalog, koji mora biti dvosmeran. Uradili smo domaći zadatak, ponudli svoje viđenje izmena Ustava o pravosuđu i s pravom očekujemo odgovor i rad sa druge strane, papir, predlog izmene Ustava“, zaključuje Antonijević i dodaje da očekuje da neće proći još mnogo vremena pre nego što dobiju predlog izmena Ustava.

Povezani članci

Skup podrške “Vranjskim” ispred Vlade Srbije

EWB

Demostat: Glasači vlasti i opozicije imaju različite stavove o EU i Kosovu

EWB

Istraživanje BCBP: Mladi se najviše protive članstvu Srbije u EU

EWB