fbpx
European Western Balkans
Politika

Italija za ubrzanje pregovora Srbije i EU

BEOGRAD – Ministar  za evropske poslove Republike Italije Vinćenco Amendola se tokom posete Srbiji 17. decembra sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i ministarkom za evropske integracije Jadrankom Joksimović.

Amendola je rekao da u Beograd donosi snažnu poruku podrške proširenju Evropske unije na Zapadni Balkan. On je naglasio da se Italija zalaže da nova Evropska komisija, od početka mandata, ima jasan plan, koji bi podrazumevao i ubrzavanje pregovora sa Srbijom. “Proširenje na Zapadni Balkan bi, kao geopolitički prioritet, bio istorijski korak za EU”, rekao je Amendola.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je zahvalio na kontinuiranoj podršci Italije evrointegracijama Srbije, posebno na tome što je Italija intenzivirala napore da evropske integracije Srbije i regiona budu u fokusu EU u narednom periodu. U tom smislu, Vučić je kao važnu ocenio poruku 16 članica EU Evropskoj komisiji, među čijim inicijatorima je Italija, da su evropske integracije najbolji način da se ostvare trajna stabilnost i bezbednost Zapadnog Balkana, kao i predlog nove metodologije, koji je Italija pripremila sa još osam članica EU.

Vučić je rekao da Srbija nastavlja proces reformi, neophodnih za pridruženje Evropskoj uniji. On je takođe istakao potrebu za postojanjem jasnog strateškog plana za proširenje EU i vremenskog okvira za članstvo.

Amendola je istakao da je inicijativa za primenu četiri slobode – kretanja ljudi, robe, usluga i kapitala – na Zapadnom Balkanu veoma značajna za region i da je Italija podržava.

Nakon sastanka sa ministarkom za evropske integracije Jadrankom Joksimović, Amendola je istakao da Italija nastavlja da podržava proces integracija Srbije u ali i da podržava otvaranje pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

“Ne želimo da pregovori sa Severnom Makedonijom i Albanijom dovedu do konfuzije”, rekao je Amendola i dodao da Srbija mora da nastavi putem kojim je krenula i da postane deo EU. “Smatramo da bi se taj proces mogao i ubrzati”, naveo je Amendola.

Joksimović je Amendoli prenela inicijativu koju je pokrenuo predsednik Srbije Aleksandar Vučić o subregionalanom ekonomskom povezivanju, odnosno tzv. “mini Šengenu”.

“Italija, koja je razumela opravdanost jedne takve inicijative, stoji čvrsto na stanovištu da kredibilna politika proširenja prema svima koji imaju evropske aspiracije, treba da ostane značajna politika EU”, istakla je Joksimović. Ona se posebno zahvalila Amendoli na podršci Italije na otvaranju novih poglavlja.

“Nedavno smo otvorili Poglavlje 4, a u pitanju je sloboda kretanja kapitala. Italija je podržavala i da se više poglavlja otvori sa Srbijom. Nadamo se u idućoj godini tokom hrvatskog i nemačkog predsedavanja da ćemo moći da damo novi zamajac proširenju”, dodaje Joksimović.

Srbija i Italija ove godine obeležavaju deset godina od uspostavljanja strateškog partnerstva i 140 godina diplomatskih odnosa.

Povezani članci

Brnabić za Dojče vele: Nemačka kao primer

EWB

Kukan pohvalio napredak Srbije u procesu sprovođenja reformi

EWB

RCC: Deklaracija o smanjenju cena rominga između EU i ZB biće potpisana na Samitu u Tirani

EWB