fbpx
European Western Balkans
Bezbednost

Admiral Burk: Misija KFOR-a ostaje nepromenjena; Srbija i NATO pouzdani partneri

Admiral Robert Burk; Foto: CFSP

BEOGRAD – Misija KFOR-a na Kosovu ostaje nepromenjena u skladu sa rezolucijom 1244, a partnerstvo Srbije i NATO-a ostaje stabilno i pouzdano, izjavio je admiral Robert Burk, komandant Komande združenih snaga NATO-a u Napulju za portal CFSP.rs uoči svoje prve posete Beogradu, Sarajevu i KFOR-u.

On ističe da su osnaženo partnerstvo, stabilnost i bezbednost Zapadnog Balkana važni za NATO, kao i za mir i stabilnost u Evropi, dodajući da je važno da se uvek traže načini da se partnerstvo i saradnja osnaže.

“Kad radimo zajedno, to je korisno za sve nas, postajemo bolji, jači i spremniji za suočavanje s promenljivim i sve složenijim bezbednosnim izazovima današnjice”, kaže admiral.

Govoreći o politici NATO-a u regionu, Burk navodi da ona uključuje politiku otovorenih vrata i ima za cilj jačanje stabilnosti i unapređenje saradnje.

“Naše kancelarije u Sarajevu, Beogradu i Skoplju promovišu politički dijalog i sprovode praktičnu saradnju u mnogim oblastima. Između ostalog, one uključuju reformu nacionalnih bezbednosnih snaga, struktura i institucija; obuku i izgradnju kapaciteta sa ciljem osposobljavanja oružanih snaga ovih zemalja da deluju zajedno sa savezničkim snagama (u misijama i vežbama NATO-a); bezbedno uklanjanje zastarelog naoružanja; odgovor na prirodne nepogode; i naučnu saradnju”, ističe Burk.

Stabilno Kosovo od ključnog značaja za stabilnost u regionu i bezbednost

Admiral Burk navodi da je stabilno Kosovo od ključnog značaja za stabilnost u regionu i bezbednost što je prioritet NATO-a već duže od dve decenije.

“Mandat UN za našu mirovnu misiju KFOR, koji se zasniva na Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN iz 1999, ostaje nepromenjen. I dalje se staramo da okruženje bude sigurno i bezbedno i da svim zajednicama na Kosovu bude garantovana sloboda kretanja, za dobrobit svih ljudi na Kosovu”, kaže Burk i dodaje da NATO ne planira da promeni ili smanji svoju misiju na Kosovu.

Govoreći o saradnji sa Srbijom, on kaže da je KFOR uspostavio direktne komunikacione kanale sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije, generalom Milanom Mojsilovićem.

“Ovo je veoma dragoceno i pomoglo je da se obezbedi obostrano razumevanje, izbegavaju konflikti i smiruju tenzije. Bezbednost iziskuje saradnju i zajedničke napore, stoga blisko sarađujemo sa svim bezbednosnim partnerima”, objašnjava admiral.

Pored toga admiral Burk navodi da su NATO i Srbija bliski partneri i da rade zajedno kako bi bili spremniji za “civilne vanredne situacije, poput poplava i šumskih požara”.

NATO obučava srpske vojnike za međnarodne mirovne misije, a za 20 godina uložio je 20 miliona evra kako bi Srbija uništila 230 tona zastarele municije.Srbija i NATO su radili zajedno na obuci iračkih vojnih lekara, čime su pružili podršku Oružanim snagama Iraka, a takođe imaju i dugoročnu saradnju u naučnom domenu kroz program NATO-a “Nauka za mir i bezbednost”.

“Učešće srpskih oficira u multinacionalnim mirovnim misijama je nešto što smatram zajedničkim uspehom, pošto su upravo aktivnosti NATO-a za izgradnju kapaciteta pomogle Srbiji da dostigne nivo interoperabilnosti neophodan za uspešno učešće u mirovnim misijama širom sveta. Zapravo, osoblje NATO-a i mobilni timovi za obuku iz Komande združenih snaga u Napulju dolaze ovde, u Srbiju, da bi održavali posebne obuke i aktivnosti za izgradnju kapaciteta”, kaže admiral.

Na kraju admiral Burk poručuje da je Srbija sused, pouzdan i cenjen partner koji pomaže NATO-u da promoviše mir i bezbednost u regionu. Ovo partnerstvo je dugo, stabilno i nastavlja da se razvija na transparentnan, pouzdan i obostrano koristan način. On ističe da NATO u potpunosti poštuje Srbiju i politiku vojne neutralnosti.

Povezani članci

Istraživanje: Razlog „za“ NATO bezbednost, razlog „protiv“ bombardovanje

Mateja Agatonović

Brnabić: Srbija vojno neutralna, opredeljena za saradnju i mir

EWB

Grabar Kitarović: Podržavamo širenje NATO-a u regionu

EWB