fbpx
European Western Balkans
Bezbednost

Admiral Fogo u Sarajevu: NATO je posvećen nastavku snažnog partnerstva sa BiH

Džejms Fogo; Foto: US Navy

SARAJEVO – NATO je posvećen nastavku snažnog partnerstva sa BiH i jačanju saradnje, rečeno je juče nakon sastanka ministarke odbrane Bosne i Hercegovine Marine Pendeš sa admiralom Džejmsom Fogom, komandantom Zajedničke komande snaga u NATO-a u Napulju.

Delegacija Zajedničke komande snaga NATO-a u Napulju, koju predvodi admiral Džejms Fogo, komandant Zajedničke komande, posetila je Ministarstvo odbrane BiH gde je održan sastanak s ministarkom Pendeš i najvišim predstavnicima Ministarstva odbrane i Zajedničkog štaba OS BiH.

Admiral je izjavio da Bosna i Hercegovina ima ključnu ulogu za evropski mir i stabilnost na zapadnom Balkanu.

„Bio sam u BiH pre više meseci, nisam nikada BiH izgubio iz vida. Ova zemlja ima ključnu ulogu za evropski mir i promovisanje stabilnosti na zapadnom Balkanu. NATO je predan nastavku snažnog partnerstva s Bosnom i Hercegovinom, što naglašava važnost ove zemlje za NATO i Balkan. NATO je zahvalan BIH na dugogodišnjem doprinosu u operacijama podrške mira u svetu. Vaš doprinos je od velike važnosti i doprinosi kolektivnoj bezbednosti”, poručio je Fogo u Sarajevu.

Fogo je podsetio da su NATO i BiH počeli raditi zajedno na reformi odbrambenih institucija BiH 2006. godine, kada je BiH ušla u Partnerstvo za mir. On smatra da BiH treba napredovati, tako što će modernizovati svoje snage i učiniti ih interoperabilnijim što će pomoći prilikom pružanja pomoći civilnim organima u slučaju prirodnih nepogoda.

„NATO posvećuje pažnju pružanju podrške BiH, uključujući BiH kroz rad NATO štaba u Sarajevu. Spremni smo pružiti pomoć i savete OSBiH i Ministarstvu sigurnosti i drugim institucijama“, dodao je admiral Fogo.

Napomenuo je da je Godišnji državni program zapravo plan kako BiH vidi napredak Oružanih snaga BiH.

“Video sam da je Republika Srpska promenila mišljenje proteklih godina. U prethodnim godinama bili su za MAP, bili su i za NATO. Sada je na stolu pitanje Godišnjeg državnog programa koji treba reći kako žele izgledati Oružane snage”, istakao je Fogo i dodao da je NATO odbrambena organizacija i da ne razume kako neko ne želi biti član takve organizacije.

Ministarka odbrane BiH u tehničkom mandatu Marina Pendeš kazala da program koji NATO traži ne može da sačini bez saglasnosti ili odluke Predsedništva ili Saveta ministara BiH.

„Vrlo dobro znate na koji način funkcioniše Ministarstvo odbrane ili na koji način ministarka može podneti NATO prvi GNP, a on je na bazi odluka i zaključaka koje se donose u Predsedništvu ili Savetu ministara. Još uvek ne postoji jedna takva odluka”, rekla je Pendeševa, preneo je RTRS.

Fogo se sastao i sa Komšićem i Džaferovićem

Članovi Predsedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i Šefik Džaferović primili su admirala Džejmsa Fogoa. Sastanku je u ime predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika prisustvovao savetnik general Dragan Vuković.

Komšić i Džeferović su upoznali Fogoa sa aspiracijama i ispunjavanjem uslova ka evroatlantskim integracijama. Oni su se zahvalili na veoma bitnoj ulozi koju je NATO imao u zaustavljanju rata, uspostavljanju mira i reformama odbrambeno-bezbednosnog sektora BiH. Isto tako, podnošenje godišnjeg državnog programa (ANP) poštovanje donešenih zakona i da je to pitanje vladavine prava.

S druge strane, Dodikov predstavnik, general Dragan Vuković je ponovio stavove Milorada Dodika da on nije za aktiviranje MAP-a, a samim tim i za članstvo u NATO-u, a da saradnja treba da bude u okviru Individualnog programa partnerstva (IPP). Vuković je takođe istakao da je put ka punopravnom članstvu u EU prioritet i da je to odvojen proces od ulaska BiH u NATO-u.

Povezani članci

Crna Gora i zvanično u NATO

EWB

Politika „sedenja na dve stolice“ utiče na pregovore sa EU

Emina Muminović

Stoltenberg: Važno je da, uprkos neslaganju oko 1999, sarađujemo u budućnosti

Mateja Agatonović