fbpx
European Western Balkans
Politika

Ajgner: EU rešena da članstvo Srbije bude konačan ishod

Johanes Ajgner; Foto: Medija centar Beograd

BEOGRAD – Austrijski ambasador u Beogradu Johanes Ajgner kaže da godina pristupanja Srbije EU nije toliko bitna koliko to da je EU rešena da punopravno članstvo bude konačan ishod.

On je za N1 ocenio da 2019. godina nije realan rok kada bi Srbija ušla u EU, a da je 2020. ambiciozan cilj.

Ističe, međutim, da EU projekat ne može da bude okončan bez pune integracije zemalja zapadnog Balkana i dodaje da Austrija to i očekuje.

Ajgner podseća da je otvoreno 10 poglavlja, a da su privremeno zatvorena dva. On je uporedio put Srbije sa hrvatskim kojoj je od formalnog otvaranja pregovora do kraja bilo potrebno šest godina.

“Srbija je svoje pregovore formalno počela 2014. godine, ako tome dodamo šest godina, završetak bi bio 2020, mada je i to ambiciozan cilj”, naveo je, ali je dodao da godina nije toliko bitna koliko to da je EU rešena da punopravno članstvo Srbije bude konačan ishod.

Komentarišući poslednji izveštaj EK o napretku Srbije, Ajgner kaže da je on, kao celokupan izveštaj, dobar balans i da se u njemu ceni rešenost Srbije da ide ka punopravnom članstvu u EU i to što se taj proces vodi stručno. Dodaje da u Poglavlju 23 ima dosta posla.

Ajgner kaže da je Srbija važna lokacija za Austriju, da dosta privrednih subjekata iz te zemlje ovde posluje, a da dve države mogu više sarađivati u oblastima kao što su poljoprivreda, organska hrana, turizam i saradnja na Dunavu.

Ambasador Ajgner kaže da je Srbija jedna raznovrsna zemlja, i da kad se krene od Subotice do Preševa, može da se vidi toliko različitosti koje, zapravo, čine čari ove zemlje. Kaže da je kulturni život raznolik i dobar i da lično u njemu uživa.

“Pravi brend Srbije je raznolikost, a konkretno – naravno da su manastiri, obožavam srpske manastire, ali i prirodu kao što su Zlatar i Uvac – to je raj”.

Izbori u Francuskoj, Holandiji, pokazali su, prema njegovom mišljenju, da evroskeptične partije ne pobeđuju.

Ambasador smatra i da pobedom Makrona, jača osovina Berlin – Pariz, a da postoje slična stremljenja i na nemačkoj strani (i kad je u pitanju Martin Šulc, i kad je u pitanju Angela Merkel), i da je upravo to garancija da se evropski projekat nalazi na dobrom putu.

Ambasador Ajgner kaže da je Bregzit veliki izazov za EU, ali još veći za Veliku Britaniju. Na kraju tih pregovora će se ispostaviti da je to veći problem za Britaniju, nego za EU i ocenjuje: “EU će nastaviti da postoji, ona će možda još više zbiti redove”.

Povezani članci

Han u poseti Srbiji 25. i 26. jula, reforme i regionalna saradnja teme razgovora

EWB

Lopandić: Razvoj srpskog naroda duboko povezan sa evropskom idejom

EWB

Mekalister u pismu Maji Gojković predlaže posredovanje EP među strankama u Srbiji

Tanjug