Evropa

AKK odgovorila na Makronov poziv ka snažnijoj Evropi

Anegret Kramp-Karenbauer; FOTO: Flickr

BERLIN – Anegret Kramp-Karenbauer, predsednica nemačke Hrišćanko-demokratske unije odgovorila je na pismo francuskog predsednika Emanuela Makrona u kome on poziva na jačanje Evrope. Naslednica Angele Merkel poznatija kao AKK u odgovoru predstavlja svoje viđenje i predloge za rešavanje populizma, ekonomske neizvesnosti, pitanja migracije i međunarodne bezbednosti.

Ona ističe da je saglasna sa francuskim predsednikom da “Evropa mora da ojača”, ali da smatra da odgovor nije u formiranju novih evropskih institucija i prenošenju moći sa nacionalnih nivoa na evropski.

“Nova Evropa ne može da se formira bez nacionalnih država. One su te koje obezbeđuju identifikaciju i demokratičnost”, napisala je Kramp-Karenbauer i dodala da države članice zajedno donose i formulišu sopstevene interese na evropskom nivou. “Upravo to je ono što Evropljanima daje međunarodnu težinu”, istakla je AKK.

Odbacuje koncept „evropeizacije“ socijalnih sistema, dugove, centralizam i etatizam Evropske unije i u pismu nudi nekoliko predloga. “Evropska unija bi trebalo da poboljša zaštitu spoljnih granica, da ima stalno mesto u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, rad Evropskog parlamenta bi trebalo svoj rad da usmeri ka Briselu, Evropski savez za bezbednost bi trebalo da uključi Ujedinjeno Kraljevstvo kada je reč o spoljnoj i bezbednosnoj politici..”, napisala je Kramp-Karenbauer.

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc pozdravio je odgovor Anegret Kramp-Karenbauer dodajući da sa njom dele mišljenje po pitanju mnogih stvari.

Povezani članci

Soros se sastaje sa Timermansom, opozicija kritikuje zakon

EWB

EK: Uskoro sastanak eksperata o uredbi o kontroli na granicama

EWB

Politiko: Timermans dobio podršku da se kandiduje za predsednika EK

EWB