“Ako su stvoreni nacionalni identiteti, može se stvoriti i evropski”

Zastava Evropske unije; Foto: Flickr / Evropski parlament

BEOGRAD  – Evropska unija treba da postoji jer se zalaže za pozitivan društveni model u globalizovanom svetu, te zajedno kao evropsko društvo da zauzmemo za evropske vrednosti i proizvodimo još veći stepen demokratije, poručio je na promociji knjige „Šta će biti sa Evropskom unijom? Istorija i Budućnost“, profesor Volfgang Šmale.

Govoreći o svojoj knjizi, koju je u Srbiji objavilo izdavačko preduzeće “Clio”, Šmale je istakao da je potrebno unaprediti demokratiju u Evropskoj uniji, najpre kroz proširenje izbornog prava koje bi trebalo da obuhvati veći broj građana.

„Trebalo bi više razmišljati o institucijama i referendumima gde bi građani imali priliku da odlučuju direktno prilikom donošenja fundamentalnih odluka za EU“, rekao je Šmale.

Knjiga govori o izazovima Evropske unije koji su u žiži ne samo evropske, već i svetske javnosti. Šmale istražuje korene najvažnijih pojava i razmišlja o odnosu nacije i Evrope.

Na promociji organizovanoj u Kulturnom Centru grada Beograda govorio je i profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu Jovo Bakić, koji je istakao da je nacionalizam, kao glavni problem EU, prepoznat u delu profesora Šmalea.

„Autor tvrdi da su identiteti lako promenljivi i da se mogu lako re-kreirati i tu nalazi nadu za Evropu. Ako je nacionalni identitet konstruisan onda se  može i evropski konstruisati“, rekao je Bakić dodajući da bi moralo doći do dekontruisanja nacionalnih kako bi se konstruisao evropski identitet.

Volfgang Šmale profesor je savremene istorije na Univerzitetu u Beču. Član je Akademije nauka i umetnosti kao i Academia Europea. Član je Naučnog saveta Kuće Evropske istorije u Briselu. Bavi se istraživanjem ljudskih prava i studijama kulture. U svom blogu „Moja Evropa“ komentariše aktuelna dešavanja u Evropskoj uniji.

Šmale boravi u Beogradu tri dana, gde će održati predavanje o evropskoj budućnosti balkanskih naroda, ali i učestvovati u debati sa domaćim istraživačima povodom teza iznetih u knjizi.