fbpx
European Western Balkans
Vesti

Albanija počinje proces skrininga za pregovore

Albanija; Foto: Pixabay

BRISEL – Evropski komesar za pregovore o pristupanju Johanes Han najavio je početak procesa skrininga kao prvog koraka ka otvranju pristupnih pregovora između Albanije i EU u junu 2019. godine.

”Naši timovi počinju posao odmah kako bi garantovali temeljnu analizu situacije”, izjavio je Han.

Han je, posle satanka sa premijerom Albanije Edijem Ramom u Briselu, izjavio da je uspostavljanjem ”jasnog puta” koji vodi ka otvaranju preistupnih pregovora između EU i Albanije u junu 2019. godine, uz preduslov da se reforme nastave dobrom brzinom, učinjeni veliki korak na evrointegracionom putu te zapadnobalkanske države.

”Sad samo na početku. Biću u Tirani sledećeg utorka kako bi započeli pripremni posao. U pitanju je zahtevan, ambiciozan i sveobuhvatan posao gde moramo da razmotrimo sve oblasti koje su pokrivene u 35 pregoaračkih poglavlja”, izjavio je Han.

On je naglasio da će se tokom procesa skrininga analizirati uklađenost zakonodavstva Albanije sa EU kriterijumima i da je to nešto što je svaka zemlja morala da prođe kako bi se pripremila i otvorila pristupne pregovore. Premijer Albanije Edi Rama kaže da je proces priprema za otvranje pristupnih pregovora Albanije sa EU počinje odmah. On ocenjuje da će narednih 12 meseci biti ”12 meseci teškog rada i priprema za formalne pregovore”.

”Za nas je važna podrška Evropske komisije i 25 zemlja članica koje su se zajedno zalagale da se prepozna učinjeno od strane Albanije i da se na kraju i one neodlučnije zemlje priklone i dođu do dobrog kompromisa koji će osigurati da mi ne izgubimo vreme, a one dobiti vreme da se racionalnije pozabave svjim javnim mnjenjem”, kaže Rama.

Komesar Johanes Han je i ovom prilikom podsetio vlalsti u Tiranu da pored procesa skrininga u narednom periodu ostaje ključno da zemlja nastavi sa procesom reformi posebno u oblasti pravosuđa kao i sa borbom protiv korupcije i organizovanog kriminala.

”Zatražio sam od premijera da nastavi posao u cilju smanjenja broja neosnovnih zahteva za azil koje podnose albanski građani u zemljama EU”, dodao je Han.

Johanes Han je pozvao i na nastavak pregovora Albanije i Grčke oko razgraničenja na Jonskom moru i poručio da EU neće prihvatiti kao članicu niti jednu zemlju koja ima otvorena pitanja sa svojim susedima.

Povezani članci

Koalicija za REKOM: Obaveza država je da obeleže Dan sećanja na genocid u Srebrenici

EWB

Cilj su evropske vrednosti,a ne formalno članstvo u EU

EWB

Tusk porucio Britancima:Hvala vam i doviđenja

EWB