fbpx
European Western Balkans
Politika

Albanija i Kosovo razmatraju osnivanje zajedničkih ambasada i ekonomskog prostora

Gent Čakaj i Glauk Konjufca; Foto: Twitter/Gent Cakaj

PRIŠTINA – Vršilac dužnosti ministra spoljnih i evropskih poslova Albanije Gent Čakaj danas je sa ministrom spoljnih poslova Kosova Gaukom Konjufcom razgovarao o uspostavljanju zajedničkog ekonomskog prostora za slobodno kretanje ljudi, robe i kapitala između Albanije i Kosova, napisao je Čakaj na svom Tviter nalogu.


Na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon sastanka, prenosi turska informativna agencija Anadolu (AA), Čakaj i Konjufca istakli su da se saradnja Albanije i Kosova mora produbiti.

“Granice između Republike Kosovo i Republike Albanije ne treba uopšte da postoje, treba ih ukloniti odmah i naše zemlje treba da uživaju neograničenu slobodu kretanja i neometanu mogućnost za produbljavanje ekonomske saradnje”, kazao je Čakaj, prenosi Anadolu.

Konjufca je naveo da se desetine do sada potpisanih sporazuma trebaju primeniti te da i pored velikog posla urađenog do sada ima prostora da se saradnja još više proširi.

Anadolu navodi i da su Čakaj i Konjufca istakli činjenicu da su do sada otvoreni zajednički konzulati Albanije i Kosova u Bariju, Minhenu, Kopenhagenu, kao i zajednička ambasada u Kamberi u Australiji.

Čakaj je naglasio da je predložio stvaranje zajedničke političke platforme za lobiranje priznavanja Kosova i za razmenu prakse u procesu evroatlanskih integracija.

U sklopu posete Prištini, Čakaj se sastao i sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem, premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem i predsednicom Skupštine Kosova Vjosom Osmani.

Tema sastanka sa Kurtijem, napisao je Čakaj na Tviteru, bila je potreba za unifikacijom ambasada [Albanije i Kosova], kao i kreiranje integrisane diplomatske i spoljnopolitičke platforme.

Na sastanku sa Haradinajem, Čakaj je izrazio snažnu podršku Koaliciji Albanaca Preševske doline – manjinskoj političkoj koaliciji koja je do sada uzimala učešće na parlamentarnim izborima u Srbiji.

Ovo je Čakajeva prva poseta Prištini od kada je na Kosovu formirana nova vlada.

Povezani članci

Skoro 12 miliona evra bespovratne pomoći EU za oporavak zdravstva Srbije

EWB

EU: Status Centra da bude u duhu evropskih obaveza Srbije

EWB

Ji: Podrška Srbiji ne samo na rečima već i na delima

EWB