fbpx
European Western Balkans
Region

Albanija, Severna Makedonija i Srbija potpisale memorandum o borbi protiv koronavirusa

Rama, Vučić and Zaev; Foto: Tanjug/Tanja Valić

BEOGRAD – Albanija, Severna Makedonija i Srbija potpisale su memorandum o razumevanju i saradnji u borbi protiv koronavirusa i omogućavanju prelaska granice sa ličnim kartama na današnjoj konferenciji u okviru inicijative “mali Šengen”, prenosi FoNet.

“Ovo će približiti naše zemlje politički, a građanima će omogućiti bolji život”, ocenio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na video konferenciji sa premijerima Severne Makedonije i Albanije Zoranom Zaevom i Edijem Ramom, ističući da će Srbija napraviti poseban tim koji će se baviti samo pitanjem te saradnje, a spremna je da odmah da 50 odsto sredstava potrebnih za te aktivnosti.

Kako je objasnio, prelazak granice sa ličnom kartom, bez pasoša, dovešće više turista iz Albanije u Niš i Beograd, kao i Srba u Tiranu, Drač i Valonu, odnosno i jednih i drugih u Skoplje ili Veles.

Vučić je naveo da se saradnja u borbi protiv kovida, pored ostalog, odnosi na dobijanje i raspored vakcina, kao i da u svakom trenutku bolnice u Srbiji mogu da prime građane Albanije i Severne Makedonije, i obrnuto.

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev je konstatovao da će potpisani memorandum olakšati život građanima tri zemlje i postaviti osnov za međusobnu saradnjuu u svim oblastima, a posebno u borbi protiv pandemije, jer se otvaranjem “zelenih koridora” olakšava protok građana, ali i ekonomska saradnja.

On je precizirao da će građani tri zemlje, u kojoj god da se zateknu i budu zaraženi korona virusom, moći da se leče besplatno, a troškove će snositi država.

Edi Rama, premijer Albanije, istakao je da je memorandum veoma pozitivan korak kada je reč o lakšem kretanju stanovništva i o borbi protiv pademije, pogotovo u razmeni informacija o virusu.

“Međusobna podrška u borbi protiv kovida je apsolutno neophodna”, naglasio je Rama.

On je zaključio da  nema drugog puta za bolju budućnost tri zemlje od međusobne saradnje i zajedničkih napora u borbi za pristupanje Evropskoj uniji.

Povezani članci

Ministri spoljnih poslova ZB: Pandemija pokazala da je solidarnost ključna za uklanjanje pretnji

EWB

Kaplan: Jedino EU može da stabilizuje Balkan

EWB

„Cela i slobodna“ Evropa samo sa Balkanom

EWB