fbpx
European Western Balkans
Politika

Aleksandra Joksimović: Bitno da u sledećem budžetu EU, bude i region

Aleksandra Joksimović; Foto: Flickr / Centar za spoljnu politiku

BEOGRAD – Aleksandra Joksimović, predsednica Centar za spoljnu politiku izjavila je danas, da je jako bitno da Evropska komisija 2019. godine u planiranju svog petogodišnjeg budžeta, stavi u plan i buduće članice EU.

Na taj način, rekla je ona gostujući na Pinku, kroz takav okvir budžeta, Srbija i zemlje regiona bi mogle da očekuju “otvaranje vrata” ka punopravnom članstvu.

“Evropska komisija, trebala bi da 2019. godine stavi u svoj dnevni red za budući petogodišnji mandat, proširenje. Jako je bitno da u sledećem budžetu Evropske unije dođe do predviđanja novih članica, jer samo kroz takav okvir budžeta možemo očekivati da u narednom periodu dobijemo otvorena vrata”, kazala je Joksimović.

On je rekla i da sazreva svest u Evropskoj uniji o potrebi uspostavljanja novih aktivnosti EU, u procesu proširenja prema zemljama Zapadnog Balkana, a kako je istakla, Srbija se bez svake dileme posmatra kao ključna zemlja regiona za stabilnost i napredak čitavog procesa pridruživanja.

On je kazala i da su međunarodne okolnosti nešto što se konstantno menja, te da nije dobro licitirati sa datumima kada će doći do ulaska u EU.

“Niko nama neće reći koji je to datum kada ćemo ući u Evropsku uniju, ali je važno da se ne licitira sa periodima u kojima će se to desiti. Za nas je od izuzetnog značaja da mi, izazove koji se nalaze pred nama, ispunimo u što kraćem periodu”, kako bi nas, kaže Joksimović, kada se stvore povoljne međunarodne okolnosti, EU prihvatila kao punopravnu članicu.

Joksimović je kazala i da je Evropskoj uniji jasno da je, u procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine, odgovornost na prištinskoj strani.

Ona je zaključila da i Evropska unija ima isto tako potrebu da objasni svojim građanima zašto je važno za samu EU da se proces proširenja ka Zapadnom Balkanu nastavi.

Povezani članci

Dobar signal za građane, lidere, investitore i države van EU

EWB

Fon Kramon: Kada Srbija poboljša stanje demokratije tražićemo otvaranje novih poglavlja

EWB

Mišel: Evropska unija bi do 2030. godine trebalo da bude spremna za nova proširenja

EWB