fbpx
European Western Balkans
Politika

Aleksandra Joksimović: Nema nastavka dijaloga bez ZSO

Aleksandra Joksimović; Foto: Flickr / Centar za spoljnu politiku

BEOGRAD – Evropska unija insistira na primeni dogovorenog u dijalogu Beograda i Prištine, a pre svega na formiranju ZSO, rekla je direktorka Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimovic napominjući da Priština to izbegava, a da je EU svesna da bez formiranja ZSO nema nastavka dijaloga.

“Pitanje Zajednice srpskih opština je jedan od bitnih elemenata implementacije Briselskog sporazuma i u tom kontekstu, treba posmatrati prištinsku stranu, koja na podjednak način, kao što izbegava ratifikaciju demarkacije sa Crnom Gorom, izbegava i formiranje ZSO”, rekla je Joksimović za RTS komentarišući jučerašnji sastanak šefice diplomatije EU Federike Mogerini sa Ramušom Haradinajem.

“Rekla bih pre svega da EU insistira na onome što je vec dogovoreno i u tom kontekstu treba posmatrati Prištinu koja izbegava formiranje ZSO. Teško da ce dijalog biti nastavljen bez toga, zbog čega EU i insistira na tome”, rekla je Joksimović.

Ona smatra da se u ovom trenutku dešava pozicioniranje pred nastavak pregovora a do njega nece doci dok se ne formira i nova vlada u Nemačkoj.

“U nastavku pregovora, na dnevnom redu imaćemo nove teme, a pretpostavljam da će se razgovarati o imovini, o članstvu u međunarodnim organizacijama, o nekom novom paketu bitnih tema koji nas može odvesti ka punoj normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine, koji je zapravo bitan preduslov za ubrzanje evropskog puta Srbije”, smatra Joksimović.

Kada je rec o pravno obavezujucem dokumentu izmedu Beograda i Prištine, a na kome Brisel insistira, Joksimovic kaže da se on pominjao i pre pocetka dijaloga.

“Pravno obavezujuci sporazum je odavno na dnevnom redu, ono što je još uvek nejasno je sadržina tog dokumenta. Bitno je da se ne ocekuje da Srbija prizna nezavisnost Kosova. Isto kao što sve clanice nisu priznale Kosovo, tako to ne sprecava EU da vodi integracije Kosova”, objašnjava Joksimović.

Pomaci u evrointegracijama cesto se mere u kontekstu regionalnog napretka zbog cega je saradnja za Srbiju ali i Evropu veoma bitna.

“Regionalna saradnja je bitna za dalji proces a to je podvuceno i na Berlinskom kongresu. U ovom trenutku postoji favorizacija Srbije što možda smeta nekim našim susedima. U sledecih godinu i po dana imamo mogucnost da napravimo znacajan iskorak koji je važan i za nas i za EU jer je stabilan region kljucan za bezbednost evropskog kontinenta”, kaže direktorka Centra za spoljnu politiku.

Govoreci o mogucnosti da eventualno sa beogradskim budu raspisani i vanredni parlamentarni izbori, Joksimović navodi da svaki izbori stavljaju neke teme “ad akta”, što ih može odložiti na neki kraci period.

“Ali, izbori takode mogu dati i legitimitet vlasti za nastavak zapocetih poslova”, smatra Joksimović.

Povezani članci

Fon der Lajen: Evropska unija nije potpuna bez Srbije

EWB

EK: Naredni sastanak u okviru Berlinskog procesa 10. novembra u Sofiji

EWB

Apostolova: Takse potkopavaju trud za uspešnu regionalnu saradnju

EWB