fbpx
European Western Balkans
Politika

Aleksandra Joksimović: Posle situacije sa Makedonijom neće biti većih posledica

Aleksandra Joksimović; Foto: Tanjug / Dimitrije Goll

BEOGRAD – Predsednica Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović ocenila je danas da je incidentna situacija sa Makedonijom bila kratkotrajna i da ne može ostaviti veće posledice, kao i da postoji politička volja obe zemlje da se to reši.

Joksimović je za RTS rekla i da pretpostavlja da će susret premijera Srbije i Makedonije u Draču rezultirati zakazivanjem zajedničke sednice dve vlade.

Lideri zemalja Zapadnog Balkana danas se sastaju u Draču, a Joksimović kaže da je veoma važno da se u određenim vremenskim razmacima susreću premijeri regiona, ocenjujući da ova vrsta neformalnih susreta omogućuje neposrednu komunikaciju.

Ona je ocenila i da je do smirivanja situacije sa Makedonijom došlo veoma brzo, ali smatra da javnosti nikada neće u potpunosti biti otkriveno šta je bila pozadina te situacije.

Joksimović je ocenila da je izazvano određeno uznemirenje pa je važno da se raščisti šta je dovelo do ovakve situacije da se ne bi ponavljala.

Govoreći o poseti izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvida Mekalistera, Joksimović kaže da su se njegove primedbe odnosile na oblast vladavine prava, slobodu govora i korupciju.

Ocenjuje i da su to uobičajene zamerke za ovu fazu evropskih integracija.

Što se tiče susreta sa predstavnicima opozicije, Joksimović kaže da je to uobičajen format i da je bitno istaći da deo opozicije nije iskoristio priliku da Mekalisteru predstavi svoje ideje o ključnim pitanjima.

Povezani članci

Joksimović: Srbija je spremna za novu metodologiju

EWB

Jakšić: Evropski saveznici pokazali Vučiću „žuti karton“, autokratija više neće biti tolerisana

Bogdan Milivojević

[BSF] Fejt: Za EU budućnost Kosova moraju biti ispunjeni uslovi

EWB