fbpx
European Western Balkans
Politika

Aleksandra Joksimović: U Trstu očekujem korak napred za Berlin plus 

Aleksandra Joksimović; Foto: Flickr / Centar za spoljnu politiku

BEOGRAD – Predsednica Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović izjavila je danas Tanjugu da se nada da će na samitu lidera EU i Zapadnog Balkana u Trstu projekat “Berlin plus” doživeti korak napred, ali da će se podići svest građana Evropske unije o neophodnosti učlanjivanja zemalja Zapadnog Balkana.

U Trstu će se u sredu okviru Berlinskog procesa održati samit lidera EU i zemalja Zapdnog Balkana na kojem se, rekla je Joksimović, osim koncenzusa o projektu Berlin plus, može očekivati i promena strategije prema Zapadnom Balkanu u smeru koji će ići u korist regionu.

“Pre svega Nemačka smatra da treba da se promeni narativ, narativ koji će podići svest među građanima EU o neophodnosti članstva zemalja Zapadnog Balkana u EU”, rekla je ona i podsetila na inicijativu “Berlin plus” ministra inostranih poslova Nemačke Zigmara Gabrijela da se osnuje fond koji bi pomogao u različitim infrastrukturnim projektima, IT sektoru, start-apovima i tome slično.

“Čini se sve ukupno da se pravi jedna nova stategija odnosa između EU i Zapadnog Balkana i da se sve više pojavljuje svest da bez Zapadnog Balkana u punopravnom čanstvu u EU teško da se može zamisliti zaokruživanje ukupnog projekta Evropske unije”, ocenila je Joksimović.

Ona je podsetila i da je do sada u okviru Berlinskog procesa definisano koji su to prioritetni projekti oko kojih postoji ukupna saglasnost regiona da bi ih trebalo realizovati.

Jedan od njih je projekat Rajko, kaže ona, koji se odnosi na otvaranje kancelarije za mlade, po ugledu na nekadašnji proces pomirenja između Francuske i Nemačke između drugog svetskog rata, kada se radilo na susretima i edukaciji mladih kako bi se zajednički sarađivalo, a koji je već zaživeo sa sedištem u Tirani.

S druge strane, prema njenim rečima, infrastrukturni projekti su veoma važni, i to upravo i pokazuje inicijativa “Berlin plus” sa nemačke strane.

Upravo ta infrastrukturna tema je, ocenila je Joksimović, ključna.

Pored samita na najvišem nivoa lidera Zapadnog Balkana i EU, u Trstu će biti okupljen i civilni sektor iz zemalja Zapadnog Balkana koji će paralelno razgovarati, kaže, o temama o kojima će razgovarati i lideri.

Povezani članci

Jakšić: Evropske integracije Srbije su ukinute

EWB

Opozicija reagovala na izveštaj EP: RTS da ga objavi u celini

EWB

Mej: Srbija je ključna za stabilnost u regionu

EWB