fbpx
European Western Balkans
Politika

Aleksandra Joksimović: Važno je da se dijalog nastavlja

Aleksandra Joksimović; Foto: Flickr / Centar za spoljnu politiku

BEOGRAD – Već neko vreme se teži promeni formata dijaloga ali ono što je važnije je da se on nastavlja, rekla je Aleksandra Joksimović iz Centra za spoljnu politiku gostujući na televiziji N1.

Kako se sutra očekuje sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Hašima Tačija u Briselu, na poziv visoke predstavnice za spoljnu politiku Evropske unije Federike Mogerini, Joksimović objašnjava da se već neko vreme teži promeni formata dijaloga.

„Brisel smatra da je potrebno dati kredibilitet onima koji imaju moć da određene odluke sprovedu“, i dodaje da je važno da se dijalog nastavlja.

Joksimović ističe da ne treba očekivati velike pomake tokom sutrašnjeg sastanka, ali objašnjava da će obe strane insistirati da sve što je do sada dogovoreno bude i primenjeno.

Na pitanje da li treba očekivati donošenje tih „najtežih odluka“ kada je reč o kosovskom statusu, Joksimović smatra da se to pitanje neće pokretati u ovom trenutku.

„Briselski dijalog nije ni formatiran tako da bi kao završni čin imao odluku o statusu“, kaže Joksimović.

Kada je u pitanju pozicija Srbije u odnosu na povlačenje Kosova iz dijaloga nakon hapšenja Ramuša Haradinaja, ona smatra da će se odnos nakon konstituisanja organa na Kosovu nastaviti, i ističe da EU mora zadržati instrumente uticaja na Zapadnom Balkanu.

„Svako usporavanje procesa integracija dovodi do toga da drugi akteri vrše veći uticaj nego što bi EU to želela“, objašnjava Joksimović.

S obzirom na situaciju na Zapadnom Balkanu, pre svega na odnose Hrvatske i Srbije, Joksimović smatra da oni prestaju da budu napeti i da se zaoštrena retorika stišava.

„Na relaciji Grabar Kitarović – Vučić, čini se da ima pozitivnih impulsa vezanih za buduću saradnju “, kaže Joksimović, ali i ističe da ne treba očekivati nikakve velike promene.

Po pitanju statusa zaposlenih u rusko-srpskom humanitarnom centru u Nišu, Joksimović ocenjuje da Rusija vrši pritisak kako bi oni dobili diplomatski status ali objašnjava da se pitanje diplomatskog statusa može lako rešiti, ne na onaj način koji ruska strana očekuje.

Povezani članci

Odgovor iz EK na pismo evroparlamentaraca o stanju u Srbiji do kraja maja

EWB

Varhelji odgovorio na pismo evropskih poslanika: Pažljivo pratimo situaciju u Srbiji

EWB

Bugarska važan partner Srbije u procesu evropskih integracija

EWB