fbpx
European Western Balkans
Bezbednost

Ali: Srbiju i NATO povezuje zajednički interes za očuvanje mira u regionu

Paolo Ali; Foto: Skupština Crne Gore 2016

BEOGRAD – Predsednik Parlamentarne skupštine NATO Paolo Ali rekao je danas da Srbiju i NATO čvrsto povezuje zajednički interes za očuvanje mira i stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana, a predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić navela da je Srbija, iako vojno neutralna, spremna za saradnju sa Alijansom.

Brnabić je precizirala da je Srbija bez aspiracija ka članstvu u NATO ili bilo kojoj drugoj vojnoj alijansi u svetu, ali da je potvrdila posvećenost daljem razvoju saradnje sa Alijansom i državama koje čine ovu organizaciju, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima.

Ona je istakla da je Srbija pokazala da je odgovoran partner, spremna da sarađuje sa NATO i drugim međunarodnim faktorima, pre svega kroz učešće u programu “Partnerstvo za mir“.

Brnabić je istakla da je prisustvo KFOR-a na Kosovu i Metohiji od izuzetne važnosti za Srbiju.

Predstavnici delegacije NATO preneli su predsednici Vlade da razumeju koliko je pitanje Kosova osetljivo za Srbiju i istakli da je važno nastaviti sa pronalaženjem trajnog i održivog rešenja.

Brnabić je ocenila da je, uprkos razvijenim političkim odnosima i brojnim oblastima saradnje sa NATO, odnos srpske javnosti prema Alijansi i dalje opterećen teškim nasleđem iz prošlosti, navodi se u saopštenju.

Naglasila je važnost daljeg jačanja međusobne saradnje naročito u oblasti borbe protiv terorizma, trgovine ljudima, kao i organizovanog i sajber kriminala.

Dogovoren je i nastavak zajedničkih aktivnosti u cilju povećanja stepena bezbednosti i razmene znanja i iskustava.

Povezani članci

Crna Gora i Srbija na vrhu liste evropskih država po vlasništvu lakog naoružanja

EWB

Rusija optužena za pokušaje podrivanja sporazuma Makedonije i Grčke

EWB

Komisija raspravlja o budućnosti evropske odbrane

EWB