fbpx
European Western Balkans
Politika

Alin Gojkovićevoj: Vrata EU su otvorena za Srbiju

Urban Alin i Maja Gojković; Foto: Tanjug/Tanja Valić

BEOGRAD – Vrata EU su otvorena za Srbiju i sve balkanske zemlje, preneo je danas predsednici Skupštine Srbije Maji Gojković njen švedski kolega Urban Alin koji je poručio da za njega nije pitanje da li će Srbija postati članica EU, nego kada će to postati.

Gojković je novinarima, posle sastanka sa Alinom, rekla da je sa gostom iz Švedske razgovarala o spoljno političkom prioritetu Srbije, a to je punopravno članstvo u Uniji, navodeći da je do sada otvoreno osam poglavlja u pregovorima o članstvu i da se očekuje da Srbija otvori još najmanje četiri poglavlja do kraja malteškog predsedavanja EU 30. juna.

Ističući važnost posete Alina u godini kada Srbija i Švedska obeležavaju stogodišnjicu uspostavljanja bilateralnih odnosa, kao i dobre odnose dve države koje imaju dijalog na najvišem nivou, Gojković kaže da je današnjim susretom otvorena nova stranica u bilateralnim odnosima i na nivou dva parlamenta.

Kako je navela, sa Alinom je razgovarala o odnosima Srbije sa EU, Rusijom i drugim državama, o vojnoj neutralnosti Srbije, te istakla da je za Srbiju kao zemlju kandidata za članstvo u EU važno iskustvo švedskog parlamenta i viđenje te države na bududućnost EU.

Gojković je istakla da je Srbija posvećena regionalnoj stabilnosti i učestvuje u regionalnim inicijativama sa svojim susedima koji su u EU poput Hrvatske, Bugarske, Rumunije i Mađarske, kao i sa zemljama u okruženju koje su kandidati za članstvo u EU.

Predsednik parlamenta Švedske istakao je da na evropskom putu ne smeju biti zapostaviti zemlje Balkana, te da one imaju podršku Švedske kako bi što je pre moguće postale punopravne članice Unije, ističući da je bitno da postoje stabilna prijateljstva i veze.

“EU nikada nije izneverila zemlju koja ima status kandidata za članstvo”, kaže Alin i dodaje da je važno da Vlada Srbije nastavi da ispunjava kriterijume za članstvo.

Istakao je da zemlje Balkana moraju da se integrišu u EU.

“Biće prepreka, ali naša podrška je tu. Za mene nije pitanje da li će Srbija postati članica EU, nego kada”, rekao je Alin.

Pozivajući se na iskustvo Švedske i njenu dobru saradnju sa nordijskim zemljama, Alin kaže da prosperitetne zemlje imaju prosperitetne susede, te da smo uspešni onoliko koliko su uspešni naši susedi.

Povezani članci

Joksimović: Berlinski proces nije zamena za EU

EWB

Rezolucija Evropskog parlamenta: Neusklađivanja Srbije sa sankcijama šteti njenom procesu pristupanja

EWB

Poslanici EP danas u Narodnoj skupštini, ipak sastanak sa Vučićem i Brnabić

EWB