fbpx
European Western Balkans
Izdvojeno Politika

Amandmani na nacrt rezolucije EP o Srbiji: Vlasti da vrate zemlju na pravi put ka EU

BRISEL – Poslanici Odbora za spoljne poslove u Evropskom parlamentu (AFET) dogovorili su 29 kompromisnih amandamana na rezoluciju izvestioca EP za Srbiju Vladimira Bilčika. U amandmanima u koje je European Western Balkans imao uvid, vlasti u Srbiji pozivaju se između ostalog da se značajnije angažuju  u neophodnim reformama i vrate zemlju na “pravi put ka integraciji u Evropsku uniju, ispunjavajući tako evropske aspiracije Srbije”.

Poslanici su u amandmanima ponovili da su napredak u poglavljima koja se tiču vladavine prava i osnovnih prava, kao i bliže usaglašavanje sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU uključujući i sankcije Rusiji, kao i normalizacija odnosa sa Prištinom, ključni za određivanje daljeg tempa evropskih integracija.

“Izrazito se žali zbog činjenice da se Srbija još uvek nije uskladila sa sankcijama EU nakon ruske invazije na Ukrajinu. Novoizabrane vlasti pozivaju se da pokažu stvarnu i nedvosmislenu privrženost evropskim vrednostima, standardima i pravilima EU što je pre moguće, i da se hitno usklade sa odlukama i stavovima EU u spoljnoj i bezbednosnoj politici, uključujući i sankcije”, stoji u tekstu jednog od amandmana. 

Prema tekstu amandmana, dalje otvaranje pregovaračkih klastera trebalo bi da se desi tek kada Srbija preduzme spomenute obaveze. Vlada Srbije poziva se da ponovo proceni svoju ekonomsku saradnju sa Rusijom i poslanici EP žale “zbog kontinuiranih letova između Beograda i Moskve u vreme kada je vazdušni prostor EU zatvoren za letova ka i iz Rusije”.

Izražava se zabrinutost i zbog navoda o prisluškivanju ličnosti iz ruske opozicije u Beogradu od strane srpskih vlasti i navodnog kasnijeg prenosa materijala ruskim bezbednosnim službama. Naglašava se da bi svaka saradnja koja bi doprinela autoritarnim i antidemokratskim praksama u Rusiji i Srbiji bila štetna buduće odnose EU i Srbije.

Nakon što je izvestilac Bilčik predstavio nacrt svoje rezolucije u AFET-u prošlog meseca, poslanici ovog Odbora EP podneli su preko sto amandmana. Prema praksi u Evropskom parlamentu, broj amandmana umanjuje se dolaženjem do takozvanih kompromisnih amandmana, koji nastaju kao rezultat dogovora među poslaničkim grupama da se slični amandmani spoje u jednistven tekst.

S obzirom da je oko njihovog teksta već postignut konsenzus, očekuje se da bi oni verovatno mogli ući u konačni tekst rezolucije Evropskog parlamenta o Srbiji. O finalnoj verziji Rezolucije prvo će se glasati u AFET-u, kojim predsedava Dejvid Mekalister sredinom juna, a tek u julu očekuje se da će Rezolucija Evropskog parlamenta o Srbiji biti na plenarnoj sednici EP u Strazburu. Glasanjem u sedištu Evropskog parlamenta Rezolucija postaje i formalno usvojena.

Bez sudskog epiloga za slučajeve visoke korupcije

Poslanici EP pozivaju vlasti u Srbiji da pruže ubedljive rezultate u istragama u oblasti borbe protiv korucije, posebno u onim slučajevima za koje postoji visoko interesovanje javnosti. Stoji i da bi trebalo unaprediti rezultate u istragama u slučajevima visoke korupcije, uključujući i proces oduzimanja imovine stečene kriminalom.

“Sa zabrinutošću se primećuje da nijedan od slučajeva spomenutih u prethodnim izveštajima nije potpuno procesuiran od strane pravosuđa niti je u potpunosti istražen, i da se pojavljuju novi slučajevi visoke korupcije u istraživačkim medijima poput “Pandora papira”, navodi se u jednom od amandmana. 

Ponavlja se poziv na pravno razrešenje slučaja rušenja u Savamali i da se odgovorni za to krivično gone, kao i kriminalna grupa Veljka Belivuka. Dodaje se da je EP zabrinut zbog otpužbi da je iz zatvora u Srbiji Darko Šarić uspevao da kontroliše međunarodnu kriminalnu organizaciju.

Zloupotreba javnog novca instrument zarobljavanja medija

Kada je u pitanju položaj medija, iz EP napominju da je potrebno preduzeti dalje korake u cilju povećanja slobode medije i pozivaju se srpske vlasti da preduzmu “hitne mere za garantovanje slobode izražavanja, nezavisnosti medija i medijski pluralizam”.

U EP su primetili zloupotrebu javnog novca za sticanje vlasništva nad medijima, što predstavlja “jedan od glavnih mehanizama zarobljavanja medija u Srbiji”. Vlasti se pozivaju u tom pravcu da omoguće veću transparentnost vlasničkih struktura i finansiranja medija, kao i na stvaranje okruženja koje omogućava nezavisnim i istraživačkim medijima da omoguće finansiranje i bezbedno rade.

Napominje se da su nekoliko nedavnih izbora članova REM-a kao i izbora članova Upravnog odbora RTS-a u junu 2021. ocenjeni kao kontroverzni i konstatuje se novi otvoreni poziv za dodelu frekvencija nacionalne televizije i naglašava važnost fer i transparentnost procesa

U amandmanima koji se tiču izbornog procesa, poslanici pozdravljaju povećan odziv birača na izborima 3. aprila i povratku pluralizma u Evropski parlament, ali “žale zbog polarizovanog političkog okruženja kampanje koje je karakterisalo odsustvo jednakih uslova, ograničen medijski pluralizam i pritisak na birače”. Dodaje se da se žali zbog zloupotreba javnih funkcije od strane vladajuće stranke, što je “ostalo trajni problem tokom cele kampanje”.

Poslanici EP su osudili napade na pripadnike opozicije, novinare i članove organizacija civilnog društva i članove razlilitih misija za posmatranje izbora, kao i druge incidente koji narušavaju integritet izbornog procesa. Osuđuje se i napad na jednog od opozicionih lidera Pavla Grobovića i pozivaju nadležni organi da počinioci za to odgovaraju.

U kompromisnim amandmanima u koje je naša redakcija imala uvid, izražava se zabrinutost i zbog odsustva proaktivnije uloge Republičke i Gradske izborne komisije (RIK i GIK) kada je u pitanju utvrđivanje i saopštavanje izbornih rezultata.

Poslanici EP izrazili su i zabrinutost zbog veoma ograničene vidljivost procesa evropskih integracija u Srbiji ponavlja se poziv i evropskim i srpskim institucijama da se sprovede aktivnija i efikasnija strategija komunikacija o benefitima proširenja EU i o podršci koju EU daje Srbiji.

“Izražava zabrinutost da je podrška javnosti članstvu u EU u Srbiji znatno manja nego u ostatku regiona, da je prema poslednjim anketama građana Srbije protiv ulaska u EU. Pozivaju se srpski političari i lideri da aktivnije i nedvosmisleno saopštavaju svoju privrženost vrednostima EU u javnoj debati i da se angažuju sa građanima Srbije van velikih gradova na opipljivim koristima od pristupanja EU. Ponavlja se zabrinutost zbog uloge javno finansiranih medija u širenju retorike protiv EU”, kaže tekst jednog od podnetih amandmana.

Povezani članci

Politiko: Brisel je ponovo na Balkanu

EWB

Zaracin: Loše vreme da se bude neodlučan prema Rusiji

EWB

[EWB Intervju] Košar: Francuskoj se pogrešno pripisuje skepticizam prema proširenju zbog njene želje da reformiše EU

Aleksandar Ivković