fbpx
European Western Balkans
Društvo Izdvojeno

Ambasada Kraljevine Norveške i Balkanski fond za demokratiju nastavljaju podršku organizacijama civilnog društva u Srbiji, Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji

Ambasada Kraljevine Norveške u Beogradu i Balkanski fond za demokratiju nemačkog Maršalovog fonda SAD (BTD) nastavljaju da podržavaju evropske integracije i reformske procese u Severnoj Makedoniji, Crnoj Gori i Srbiji.

Kako bi se pomoglo regionu Zapadnog Balkana da postane zona stabilnosti i bezbednosti kroz sprovođenje reformi u okviru procesu evropskih integracija, a sa fokusom na osnaživanje vladavine prava i ekonomije ovih zemalja, civilno društvo je prepoznato kao značajan pokretač i promoter reformskih procesa kroz projekat Osnaživanje EU integracija u Severnoj Makedoniji, Crnoj Gori i Srbiji.

Podrška je obezbeđena za gotovo trećinu oblasti koje treba reformisati kako bi se ovim zemljama pomoglo da postanu punopravne članice Evropske unije.

Projektom je predviđena podrška za aktivnosti koje se tiču najvažnijih pregovaračkih poglavlja – reforme vladavine prava i pravosuđa (Poglavlje 23), stvaranja prostora pravde, slobode i bezbednosti (Poglavlje 24), ali i reforme javnih nabavki (Poglavlje 5), politike konkurencije (Poglavlje 8), informatičkog društva i medija (Poglavlje 10), energetike (Poglavlje 15), zaštite životne sredine (Poglavlje 27), zajedničke spoljne i bezbednosne politike (Poglavlje 31) i finansijske kontrole (Poglavlja 32).

Podrška je podeljena u tri grupe u zavisnosti od tipa aktivnosti i aktera koji ih sprovode, odnosno da li je reč o pojedinačnim organizacijama civilnog društva ili koalicijama/mrežama organizacija.

Sprovođenje aktivnosti organizacije strateških događaja/skupova i inicijativa u navedenim oblastima reforme podržani su sredstvima u iznosu od €20 000 do €200 000 u trajanju od 6 do 24 meseci.

Predlozi projekata se razmatraju po pristizanju, a detalje o uslovima podnošenja predloga možete pogledati OVDE.

Povezani članci

Konvent nastavlja da prati proces izrade ERP-a i ESRP-a

EWB

Obeležavanje Dana Evrope u Srbiji, zvanični prijem u Novom Sadu

EWB

EU pomaže razvoj carinske laboratorije Srbije

EWB