fbpx
European Western Balkans
Dijalog Beograda i Prištine

Ambasade SAD u Srbiji i Kosovu: Sporazum o normalizaciji treba postići u 2019.

Zastava Sjedinjenih Američkih Država; Foto: Pixabay

BEOGRAD/PRIŠTINA – Ambasadori SAD u Srbiji i Kosovu, Kajl Skot i Filip Kosnet, objavili su juče na zvaničnim sajtovima njihovih ambasada zajednički autorski tekst, u kojem pozivaju Beograd i Prištinu da postignu sporazum o normalizaciji odnosa u 2019. godini.

Tekst prenosimo u celosti:

Hrabrost i kreativnost koju su pokazali lideri u Atini i Skoplju kako bi rešili decenijski spor trebalo bi da posluži kao inspiracija svima u regionu. Kao američki ambasadori u Beogradu i Prištini uvereni smo da trezveno političko vođstvo, koje ima viziju, može dovesti do sveobuhvatnog sporazuma između Srbije i Kosova, u čijem središtu bi bilo uzajamno priznavanje. Taj uspeh bi položio temelje mirnije i naprednije budućnosti svih naroda u ovom regionu.

Iz tog razloga mi danas apelujemo: vreme je da Kosovo ukine takse, da Srbija odgovori na konstruktivan način, da prestanu provokacije sa obe strane, da se Beograd i Priština vrate Dijalogu predvođenom Evropskom Unijom i da se obe strane odvažno opredele za mir. Ako tako uradite, optimisti smo da možete postići istorijski sporazum o normalizaciji u 2019. godini.

Imate punu podršku Sjedinjenih Država i učinićemo sve što je u našoj moći da vam pomognemo da uspete i da izgradite neophodno poverenje kako bi se uobličio i sproveo sveobuhvatan sporazum. Predsednik Tramp je nedavno pisao liderima Srbije i Kosova da bi podstakao obe zemlje da „iskoriste trenutak i svoje političko vođstvo upotrebe za donošenje odluka koje bi pomirile interese obe zemalje.“ Predsednik Tramp je dodao i da „bi bilo za žaljenje propustiti ovu jedinstvenu priliku za mir, bezbednost i ekonomski razvoj.“ Predsednik Tramp bio je jednako jasan u svom obraćanju Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija: odgovorni lideri su u obavezi da služe svojim građanima.

Verujemo da je sporazum moguć i nadamo se da ćemo ga proslaviti zajedno sa vama, baš kao što slavimo hrabrost grčkih i makedonskih vođa. U stvari, predsednik Tramp je već pozvao predsednike Vučića i Tačija u Belu kuću da obeleže taj uspeh čim do njega dođe. Sjedinjene Države niti su, niti će propisivati kako to rešenje treba da izgleda, ali veruju da mora biti primenljivo kako na Kosovu tako i u Srbiji i mora doprineti dugoročnoj stabilnosti u regionu. Na liderima i njihovim timovima je da se vrate pregovorima predvođenim Evropskom unijom i ispitaju sve mogućnosti, kao i da na jasan i otvoren način komuniciraju sa svojim građanima – što bi ne samo osiguralo da pregovori odražavaju volju naroda već i pomoglo u prevazilaženju strepnje i sumnjičavosti.

Svesni smo da to nije lako. Nisu nam nepoznate istorijske okolnosti i postojeće napetosti koje su dovele do nepoverenja i nesporazuma koji opterećuju međusobne odnose. Upravo zato sporazum mora biti opsežan i obostrano koristan, kako bi i Kosovo i Srbija imali udela u njegovom uspehu. To je i razlog što su se Sjedinjene Države posvetile radu sa Srbijom i Kosovom kako bi obezbedile da te dve strane sa uspehom uobliče i sprovedu jedan održiv sporazum. Nedavni koraci i Beograda i Prištine zbog kojih napetost raste moraju prestati da bi uopšte postojala nada u postizanje trajnog mira, napretka i pravde u regionu. Ukoliko dve strane ne iskoriste ovu priliku, rizikujete da propustite najbolju priliku za čitavu jednu generaciju.

Status kvo sputava ekonomski i politički napredak obeju zemalja i navodi stručne i mlade ljude da sebi potraže budućnost u stabilnijim državama sa dinamičnijom privredom. Umesto njih, organizovani kriminal, korupcija i drugi ekstremistički elementi uzimaju maha i postaju pretnja regionalnoj i evropskoj bezbednosti.

Ni jedna ni druga zemlja nemaju koristi od dalje opstrukcije i odugovlačenja. Građani Srbije i Kosova zaslužuju budućnost u kojoj će njihova deca i unuci znati za mir i napredak umesto za sukobe i ekonomske nedaće.

Trajan i primenjiv kompromisni sporazum je u interesu obe zemlje. Dugoročna stabilnost i prosperitet i Kosova i Srbije zavise od povratka Dijalogu predvođenom Evropskom unijom i hrabrosti da se prevaziđe prošlost i zajedno gradi zajednička budućnost. Ako su Srbija i Kosovo spremni da pođu tim putem, Sjedinjene Države će biti na vašoj strani na svakom koraku.

Povezani članci

Istraživanje pokazuje da građani Srbije malo znaju o tehničkom delu dijaloga Beograda i Prištine

EWB

Šib: Razmišlja se o specijalnom izaslaniku, ali format dijaloga ostaje isti

EWB

Vučić i Hoti: Dokumenti iz Vašingtona mogu da doprinesu sveobuhvatnom sporazumu

EWB