fbpx
European Western Balkans
Politika

Ambasade u Beogradu podržale članove LGBTIQ+ zajednice, organizatori Europrajda predložili novu rutu šetnje

Beograd; Foto: Flickr / Milos Bogdanovic

BEOGRAD – Više ambasada izrazilo je punu podršku članovima LGBTIQ+ zajednice povodom Evroprajda koji treba da se održi u Beogradu i izrazilo nada da će se naći rešenje koje će dozvoliti mirnu, legalnu i bezbednu šetnju u subotu, navodi se u pismu podrške koje je na svom Tviter nalogu podelila holandska ambasada, prenosi FoNet.

Navodi se da je Srbija načinila važne korake ka jačanju jednosti za LGBTIQ+ zajednicu i njena prava da ne budu diskriminisani, kao i prava na slobodu izražavanja.

“Osuđujemo sve akte nasilja, uznemiravanja, stigmatizacije i diskriminacije prema ljudima na osnovu seksualne orijentacije, rodnog identiteta ili seksualnih karakteristika i podržavamo borbu protiv govora mržnje, nasilja i diskriminitornog targetiranja LGBTIQ osoba i zajednice u svim regionima sveta, uključujući Srbiju”, navodi se u pismu.

Pismo su potpisale ambasade Australije, Austrije, Belgije, Kanade, Hrvatske, Holandije, Finske, Francuske, Danske, Irske, Italije, Japana, Holandije, Norveške, Portugala, Slovenije, Španije, Švajcarske, Ukrajine, Velike Britanije i SAD.

Koordinator Evroprajda Goran Miletić obavestio je novinare da je danas nešto pre 9:00 poslat zahtev Mnistarstvu unutrašnjih poslova da se za sutra u 17 sati odobri protestna šetnja na trasi od Skupštine Srbije do Ustavnog suda, i potom do stadiona Tašmajdan, gde će biti održan koncert.

„Naša crvena linija je da ne može da ne bude šetnje“, naglasio je Miletić i objasnio da MUP nema rok u kojem treba da odgovori, već samo rok u kojem treba izreći zabranu skupa.

“Kada prijavite javni skup policija, sve dok vam ne zabrane, skup je dozvoljen“, rekao je Miletić Miletić je na, konferenciji za novinare ispred zgrade Vlade Srbije, rekao da se na protestni skup može doći iz Takovske i Ulice Kneza Miloša, a trasa šetnje će ići do Ustavnog suda Srbije, koji je četiri puta proglašavao zabrane Prajda neustavnim.

Kako je precizirao, posle Ustavnog suda, učesnici Evroprajda će šetati Bulevarom kralja Aleksandra, do Beogradske ulice, Ulice Ilije Garašanina i na stadion Tašmajdan gde su koncerti od 18 sati.

Miletić je rekao i da su jutros Vladi Srbije predali peticiju sa 27.000 potpisa, u kojoj se traži od predsednika i premijerke da omoguće, svojim autoritetima i nadležnostima, održavanje šetnje u okviru Evroprajda 2022, onako kako je planirano.

Povezani članci

Neutemeljeni narativi srpskih medija o hrvatskom neuspehu u Evropskoj uniji

EWB

Počeo samit EU: teme odnos sa SAD, Skripalj, Bregzit, Zapadni Balkan

EWB

Fabrici: Izveštaj o napretku objektivan i izbalansiran

EWB