fbpx
European Western Balkans
Politika

Ambasador Danske: Srbija će biti u EU

Zastava EU; Foto: Evropski pokret u Srbiji

LESKOVAC – Ambasador Danske Anders Kristijan Hogard rekao je danas u Leskovcu da očekuje da Srbija postane članica Evropske unije i da ispuni formalnosti koje su za to potrebne.

Na pitanje koje su to formalnosti, Hogard je rekao da je “jedna od stvari koja mora biti rešena pre ulaska Srbije u EU pitanje Kosova”.

“Smatram da mora doći do normalizacije odnosa kako bi Srbija mogla da napreduje ka EU”, rekao je ambasador i dodao da, pored toga, postoji čitava procedura oko otvaranja i zatvaranja poglavlja, koji svaka zemlja koja želi da se učlani u EU mora da prođe.

Hogard smatra da je Srbija savršen kandidat za ulazak u Evropsku uniju, ali upozorava da taj proces u nekim slučajevima može da traje dosta godina.

“Mislim da je Srbija na dobrom puta, a Danska će joj pomoći da što brže dođe do cilja. Dobra je stvar što dosta zemlja iz ovog regiona, koje su članice EU, podržava prijem novih članica, rekao je Hogard i dodao da su među zemljama koje pružaju podršku pre svega Bugarska, Austrija i Rumunija. Zbog toga će Srbiji sigurno biti lakše na tom putu”, ocenio Hogard.

On je rekao da će 6. februara biti objavljena Strategija proširenja, u kojoj će se videti stav po pitanju ulaska Srbije u Evropsku uniju.

Povezani članci

Borelj i Varhelji: Očekujemo da svi akteri počnu da se bave dugogodišnjim izbornim nedostacima

EWB

Brnabić: Vlada dobila odobrenje Venecijanske komisije za promenu Ustava

EWB

Reakcije na Haradinajevu ostavku i odlazak u Hag: Nepravda ili politički trik?

Tanjug