fbpx
European Western Balkans
Politika

Ambasador Francuske: Zalažemo se za punopravno članstvo Srbije u EU

Emanuel Makron i Aleksandar Vučić u Beogradu; Foto: Predsedništvo Srbije

BEOGRAD – Ambasador Francuske u Srbiji Žan Luj Falkoni napisao je na tviteru juče da njegova država neće staviti “veto” na proširenje EU niti da se zalaže za “prvilegovano partnerstvo”, već za punopravno članstvo Srbije i Zapadnog Balkana u EU.

Nakon protivljenja predsednika Francuske Emanuela Makrona da se otvore pristupni pregovori sa Severnom Makedonijom i Albanijom diskusija o reformi procesa pristupanja ponovo je postala aktuelna, a Nezavisne su prenele da Francuska planira da ponudi Zapadnom Balkanu “privilegovano partnerstvo” umesto punopravnog članstva.

Međutim, prema Falkoniju, ono što Francuska planira da predloži jeste modernizacija procesa pristupanja, što će omogućiti kandidatima koji su ispunili kriterijume u određenim oblastima da počnu da koriste njene prednosti umesto da čekaju na kraj celokupnog procesa.

U intervjuu za FoNet ambasador Francuske objasnio je da trenutni spor proces pristupanja treba da postane “brži, progresivniji, ali takođe reverzibilan”.

Prema njegovom mišljenju, rezultati trenutnog procesa pristupanja nisu dovoljni, građani ne vide ništa konkretno, i proces je previše birokratizovan.

Ideja je da, kada država završi sa pregovorima u određenoj oblasti, može da bude sposobna da sedne za sto sa državama članicama i učestvuje u procesu odlučivanja, ali bez prava glasa, objasnio je Falkoni.

Kada je reč o različitim tumačenjima stava francuskog predsednika, Falkoni je podsetio da je Makron bio vrlo jasan tokom svoje posete Srbiji u julu, kada je potvrdio da će obećanje o članstvu koje je EU dala regionu biti ispunjeno.

Međutim, tada je takođe primetio da nije teško da se vidi da EU ne funkcioniše dobro, izjavio je ambasador.

Objasnio je da je ovo razlog zašto se Makron angažovao u procesu poboljšanja funkcionisanja EU, što uključuje reformu odbrambene i socijalne politike, način na koji se pregovara o trgovinskim sporazumima, kao i napore da se EU načini atraktivnijom za građane.

Povezani članci

Picula: Utisak je da se Beograd lakše solidariše sa agresorom, nego sa žrtvom

EWB

Varhelji: Srbija treba da pojača napore u usklađivanju sa stavovima EU o spoljnoj politici

EWB

Kuburović i Fabrici o Poglavlju 23 i promeni ustava

EWB