fbpx
European Western Balkans
Dijalog Beograda i Prištine

Ambasador SAD u Nemačkoj novi specijalni izaslanik za dijalog Beograda i Prištine

Ričard Grenel; Foto: Ambasada SAD u Nemačkoj

VAŠINGTON – Američki mediji preneli su vest o imenovanju Ričarda Grenela za specijalnog izaslanika predsednika SAD Donalda Trampa pregovore Beograda i Prištine, a njegov mandat definišu, pozivajući se na saopštenje Bele kuće, kao mandat za mirovne pregovore.

“Vašington tajms” je objavio da je Tramp kasno sinoć izabrao Grenela, aktuelnog američkog ambasadora u Nemačkoj, za specijalnog izaslanika za, kako navodi, “mirovne pregovore Srbije i Kosova”.

Napominje se da će Grenel istovremeno obavljati ambasadorsku funkciju i sa američke strane pomagati da, kako dodaje “Vašington post”, Srbija i Kosovo reše tenzije koje već dugo traju.

Grenelovo ime pojavilo se u kontekstu dijaloga još prošlog decembra kada se, kako je pisao Vašington post, u Berlinu sastao sa predsednikom privremenih prištinskih institucija Hašimom Tačijem, koji mu je navodno tada obećao ukidanje taksi na srpsku robu.

Grenel je tada pozvao na normalizaciju odnosa Beograda i Prištine i direktne pregovore.

Sastanak Tačija i Grenela dogodio se nekoliko dana pošto je Tramp uputio pisma Tačiju i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, u kojima je naveo da su SAD spremne da pomognu naporima “u postizanju sporazuma koji bi uvažio interese i Kosova i Srbije”.

Grenel je takođe učestvovao na sastanku koji su kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron u aprilu organizovali za predstavnike Beograda i Prištine u Berlinu.

Kako su preneli mediji, Grenel je u ambasadi pre toga primio kosovsku delegaciju.

Imenovanje Ričarda Grenela za specijalnog izaslanika za pregovore Beograda i Prištine iznenadilo je stručnjake za Balkan Tima Džudu i Florijana Bibera.

Analitičar i dopisnik za Balkan britanskog Ekonomista Tim Džuda ocenio je da je čudno što je Grenel imenovan za tu poziciju.

“Najpre SAD imenuju za izaslanika za Balkan veoma cenjenog Met Palmera, koji dobro poznaje region i njegove lidere, a sada nekog drugog, ko ne poznaje Balkan ili nije upućen u pregovore Srbije i Kosova. Osećaj potpune neusklađenosti”, napisao je Džuda na Tviteru.

Profesor studija Jugoistočne Evrope na Univerzitetu u Gracu Florijan Biber smatra da imenovanje Grenela nije dobar znak i pita se koja je onda uloga Metju Palmera.

“Ukoliko Tramp imenuje Ričarda Grenela za specijalnog izaslanika za Srbiju i Kosovo, koja je uloga Metju Palmera? Takođe zabrinjava poruka za zajedničku poziciju EU i SAD: Grenel ima istoriju otuđenja Nemačke i EU kao ambasador. To nije dobar znak”, ocenio je Biber na Tviteru.

Povezani članci

U Briselu nastavljen dijalog Beograda i Prištine na ekspertskom nivou

EWB

Srbiji treba plan za Kosovo koga će se svi držati

EWB

Čolaku: Pregovori između Srbije i Kosova u završnoj fazi, ali vreme ističe

EWB