fbpx
European Western Balkans
Politika

Ambasadori EU povodom Dana Evrope poručuju: Solidarnost je ključna reč

Zastave EU i Srbije; Foto: Ministarstvo pravde

BEOGRAD – Solidarnost, najvažnija reč Šumanove deklaracije koja je pre 70 godina postavila ono što je danas EU, ima isto značenje kada se Evropa suočava sa COVID-19 krizom, poručili su danas ambasadori EU na videokonferenciji koju je organizovao EU Info centar povodom Dana Evrope i 70 godina o potpisivanja Šumanove deklaracije.

Šef delegacije EU Sem Fabrici ocenio je danas da je kriza izazvana pandemijom korona virusa, pokazala da su odnosi Srbije i EU mnogo bliži nego što su bili pre dva meseca.

On je rekao da ako se COVID kriza pokazala, kao poslednji test elemente povezanosti i zavisnosti jednih od drugih, kao i želju da se sarađuje zajednički.

“Posle svega što smo prošli i uradili, mogli smo da vidimo da smo danas mnogo bliži nego što smo bili pre dva meseca,” rekao je Fabrici.

Ambasador Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici istakao je da je ovo važan dan ne samo za EU već za čitavu Evropu.

“Evropske vrednosti su evropske vrednosti, a solidarnost je za sve nas”, rekao je Fabrici, dodajući da je ujedinjenost način na koji EU funkcioniše.

Ambasador Holandije u Srbiji Žil Bešor Pluh istakao je da je jedan od najvećih izazova za Evropu u budućnosti pored korone održavanje slobode mišljenja.

“Moramo ostaviti prostora za diskusiju, jer će uvek postojati različita mišljenja između zemalja EU. Ubeđen sam da će Evropska unije preživeti, ali i da je UK napravilo greško, to će sama uvideti”, rekao je Pluh.

Italijanski ambasador Karlo Lo Kašo Evropsku uniju opisao je kao najuspešniji projekat u istoriji.

“Mir, prosperitet i ujedinjenost predstavljaju najveća dostignuća Evropske unije. Danas ovo uzimamo zdravo za gotovo, ali ideja da udružimo snage i delimo naše resurse je bila nešto što je teško za postići”, kazao je Lo Kašo.

Kristina Oana Popa ambasadorka Rumunije u Srbiji poručila je na iskustvu Rumunije da je za pristupanje u EU potrebno vreme, ali i da taj proces nikada nije gotovo.

“To je konstantan rad, jačanje i produbljivanje koje počinje od trenutka samog pristupanja. Zemlje ne vole to da čuju, ali to je istina”, rekla je ona, dodajući da je postoji mnogo načina na koji nova članica može da doprinese Uniji.

Ambasadro Francuske u Srbiji Žan-Luj Falkoni rekao je da reforme proširenja o kojima je pričao predsednik Makron niesu neke dugoročne već praktične stvari.

“Imamo obećanje, ono će se ispuniti. Ima puno novih parlalnih procesa, ali ključ su reforme u samim zemljama. One moraju da ulože napore da sprovedu reforme.

Govoreći o proširenju, Kristina Oana Popa smatra da je politika proširenja najuspešnija politika EU kao i da je Rumunija potpuno posvećena integraciji Srbiji ali i čitavog Zadnog Balkana ka EU.

“Perspektiva proširenja je na stolu, a proširenje je tu”, rekla je ona.

Povezani članci

Joksimović obavestila Evropsku narodnu partiju o sukobu poslanika Dveri i vladajuće koalicije

EWB

Mogerini očekuje značajan napredak u dijalogu tokom 2018.

EWB

Osmani u poseti Srbiji: Veliki potencijal za saradnju i recipročnu pomoć

EWB