fbpx
European Western Balkans
Politika

Ambasadori Kvinte pozdravili glasanje Srbije u UN

Predsednik Srbije na sastanku sa ambasadorima Kvite i EU; Foto: FoNet

BEOGRAD – Zapadni zvaničnici pozdravili su odluku Srbije da glasa “za” usvajanje Rezolucije Generalne skuštine Ujedinjenih nacija (UN) u kojoj se osuđuje agresija Rusije na teritoriju.  Na Generalnoj skupštini 141 zemlja, među kojima je i Srbija, izglasana je rezolucija u kojoj se izražava najdublje žaljenje zbog agresije Rusije na Ukrajinu i zahteva od Rusije da odmah prestane sa pretnjom i upotrebom sile protiv Ukrajine.

Ambasador Evropske Unije u Srbiji Emanuel Žiofre je pozdravio činjenicu da je Srbija glasala za usvajanje Rezolucije UN-a čime je prema njegovim rečima pokazala solidarnost sa Ukrajinom, koja je žrtva vojne agresije.

Iz američke ambasade na Tviteru su ocenili da je Srbija dala podršku Ukrajini na “istorijskom glasanju i osudila agresiju Rusije protiv jedne demokratske zemlje”.

“Pozdravljamo da se Srbija pridružila 141 državi članici UN kako bi iskazala svoju solidarnost sa Ukrajinom koja je postala žrtva vojne agresije”, izjavio je ambasador Nemačke Tomas Šib.

Odluku Srbije pozdravile su i ambasadorke Velike Britanije u Srbiji Šan Maklaud, kao i ambasadorka Švedse Anika Ben David. Na zvaničnom Tviter nalozima francuske i italijanske mbasade takođe je iskazana podrška ove odluke.

Pročitaj još: Srbija glasala za Rezoluciju Ujedinjenih nacija o agresiji Rusije na Ukrajinu 

U obraćanju naciji predsednik Srbije Aleksandar Vučić sinoć je odluku Srbija da glasa za usvajanje rezolucije predstavlja “principijelnu, ozbiljnu i odgovornu poziciju Srbiju koja nikada nije narušavala međunarodno pravo.

Prema njegovim rečima, Srbiju u narednom periodu očekuje nekoliko političkih zamki, “jer sve što rade, oni rade da bi srušili Srbiju”.

“Već vidim inicijative u određenim zemljama i to govorim zbog toga što nama sledi, kako to zamišljaju i Albanci na Kosovu i neki drugi. Planiraju da na osnovu člana 6 Povelje UN povedu raspravu o izbacivanju Rusije iz UN, posle toga ostaje pritisak na Kinu da dođe do promene Rezolucije 1244. Posle promene rezolucije 1244, nemamo pravni osnov po kojem bismo se pozivali nam međunarodno pravo i očuvanje našeg teritorijalnog integriteta, kao što ga danas imamo, i zatim sledi priznanje zamalja NATO i EU, onih koji to do sada nisu uradile, o nezavisnosti Kosova”, rekao je predsednik Srbije, bez preciziranja o kojim se tačno zemljama radi.

Proruske partije osudile odluku Srbije

Sa odlukom Srbije da podrži usvajanje rezolucije u UN nisu saglasne proruske opozicione partije. U znak podrške Rusiji, predsevnici Srpskog pokreta Dveri okupili su se danas ispred ambasade Ruske Federacije u Beogradu i poručili da su “Srbi protiv Rezolucije UN o Ukrajini”.

Predsednik Dveri Boško Obradović ocenio je danas da je ovo “neprijateljski čin” i izdaja srpskih nacionalnih i državnih interesa.

„Iako se deklarativno zalaže za vojnu i političku neutralnost, vlast u Srbiji je de fakto pokazala da je na strani NATO pakta, što predstavlja očigledan čin izdaje srpskih nacionalnih i državnih interesa”, stoji na sajtu Srpskog pokreta Dveri.

Dverima se u osudi glasanja Srbije za usvajanje Rezolucije UN-a pridružila i Srpska stranka Zavetnika.

“Srpska stranka Zavetnici najoštrije osuđuje odluku zvaničnog Beograda da u Generalnoj Skupštini UN podrži rezoluciju u kojoj se Ruska Federacija optužuje za agresiju”, navodi se u saopštenju.

Predsednik Demokratske stranke Srbije (DSS) Miloš Jovanović izrazio je nezadovoljstvo povodom glasanja Srbije u UN-u i ocenio da to predstavlja “ljagu na srpskom obrazu”. On smatra da se ovim činom Srbija “jednostavno obrukala” i da ta činjenica ne može da bude promenjena pisanjima prorežimskih medija.

Povezani članci

Brnabić: Vlada dobila odobrenje Venecijanske komisije za promenu Ustava

EWB

EK: “Kovid pasoši” važe za vakcine odobrene u EU, ali države članice mogu da prihvate i druge vakcine

EWB

Preporuke POSP-a: Potreban napredak u oblasti vladavine prave i slobode medija

EWB