fbpx
European Western Balkans
Politika

Ambasadori Nemačke i Francuske u Srbiji: EU i SAD imaju jedinstven pogled na pitanje Kosova

Foto: FoNet, Aleksandar Barda

BEOGRAD – Između Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država postoji veliko jedinstvo pogleda na pitanje Kosova, čega su i Beograd i Priština svesni u potpunosti, poručili su u zajedničkom intervjuu za dnevni list Danas ambasadori Nemačke i Francuske u Srbiji, Anke Konrad i Pjer Košar.

Oni su objasnili da francusko-nemačka inicijativa podržava evropsko posredovanje u dijalogu i stavlja na sto fundamentalne ciljeve.

“Radi se o tome da se zapravo podrži evropsko posredovanje koje je u toku, udahnjujući novu političku dinamiku i ponovo stavljajući na sto fundamentalne ciljeve koji su jasni: normalizacija odnosa između Beograda i Prištine i zaštita prava srpske manjine na Kosovu”, izjavili su ambasadori.

Na pitanje šta očekuju od situacije na terenu na Kosovu, nakon poslednjih tenzija koje su pretile da prerastu u oružani sukob, ambasadori su naglasili je u ovom trenutno hitno da se načine novi koraci sprovođenjem u delo potpisanih sporazuma uključujući i uspostavljanje zajednice opština sa srpskom većinom i povratak Srba u institutcije.

Govoreći o trajnom pomirenju u regionu, Konrad i Košar su poručili da ono predstavlja blagoslov za pojedince i narode. Dodali su da se pomirneje dešava sa i između ljudi, te da ono ne može da se nametne.

Povezani članci

Konrad: Nemačka se nada da će Srbija uvesti sankcije Rusiji

EWB

Fabrici: Izgradnja vladavine prava ključna za Srbiju

EWB

Dok vlast optužuje nevladine organizacije, država dobija mnogo više novca od EU

EWB