fbpx
European Western Balkans
Politika

Ambasadori pri EU podržali otvaranje klastera 4 sa Srbijom

Zastave Srbije i EU: Foto: Evropski savet

BRISEL – Ambasadori država članica EU su danas na sastanku dali zeleno svetlo za otvaranje jednog klastera sa Srbijom, na međuvladinoj konferenciji koja će biti održava 14. decembra. Sa Srbijom će se otvoriti klaster 4 – “Zelena agenda i održiva povezanost”, koji objedinjuje četiri poglavlja vezana za transport, energetiku, transevropske mreže, zaštitu životne sredine i klimatske promene.

Odlukom ambasadora EU u Komitetu stalnih predstavnika država članica u Briselu (COREPER) potvrđeno je jučerašnje zeleno svetlo koje dala Radna grupa Sava EU za proširenja (COELA). Planirano je da na Međuvladinoj konfrenciji EU-Srbija, 14. decembra u Briselu, na kojoj će klaster 4 biti otvoren, prisustvuju premijerka Srbije Ana Brnabić i ministar za evropske integracije, Jadranka Joksimović.

Srbija u novembru nije dobila zeleno svetlo za otvaranje dva klastera, 3 i 4, kako je to preporučila Evropska komisija u svom godišnjem izveštaju o Srbiji. Kako se tada moglo čuti, ministri pojedinih država članica intervenisali su da i pored napretka postoje određeni koraci koje bi Srbija morala da preduzme kako bi mogla da otvori neki od klastera.

Podsećamo, poslednja poglavlja Srbija je otvorila u decembru 2019. godine. U međuvremenu je promenjena metodologija pregovora o pristupanju kojom su poglavlja reorganizovana u klastere.

Povezani članci

Šabić: Rezolucija Evropskog parlamenta o Srbiji ima ogromnu političku težinu

EWB

Fabrici: Srbija sve bliža Evropskoj uniji

EWB

Martinović: Fajon nastavlja da vodi rat iz 1991. protiv Srbije; Fajon: Ljubazna dobrodošlica

EWB