fbpx
European Western Balkans
Politika

Ambasadori vodećih zemalja NATO-a u poseti BiH i Srbiji: Aktivna prisutnost EU i NATO važna za stabilnost regiona

Poseta ambasadora pri NATO-u Beogradu; Foto: Ministarstvo odbrane

BEOGRAD / SARAJEVO – Ambasadori vodećih država članica NATO-a posetili su ove nedelje Srbiju i Bosnu i Hercegovinu. Tokom odvojenih susreta u Beogradu i Sarajevu ambasadori su poslali poruku da je aktivna prisutnost snaga Evropske unije i NATO-a u regionu Zapadnog Balkana važna za očuvanje stabilnosti u regionu.

Delegaciju NATO-a predvodili su ambasadori Francuske, Ujedinjenog Kraljevstva, Republike Nemačke, , Italije, stalni predstavnik Kraljevine Norveške pri NATO-u, kao i ambasadorka SAD Džulijan Smit.

Smit je u Sarajevu tokom sastanka sa ministrom odbrane Sifetom Podžićem istakla dalju predanost Sjedinjenih Američkih Država da pruži podršku Bosni i Hercegovini na svom evroatlantskom putu, za dobrobti njenih građana ali i celog regiona.

Ministar odbrane BiH poručio je da pojačani ohrabruje pojačani interes NATO-a za situaciju na Zapadnom Balkanu i u BiH, kao i razmatranje opcija dodatnog jačanja podrške uključujući borbu protiv terorizma i sajber pretnji, kao i u izgradnji odbrambenih kapaciteta.

Ova poseta Srbiji i Bosni i Hercegovini dolazi samo mesec dana nakon što je doneta odluka o nastavku angažmana EUFOR snaga u BiH, o čemu će se na kraju odlučivati u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija. Očekuje se da bi Rusija mogla da uloži veto, što bi značilo da bi misija EUFOR-a morala da napusti Bosnu i Hercegovinu. Kako se najavljuje, u tom slučaju, moglo bi se desiti da snage EUFOR-a budu zamenjene NATO snagama.

Ambasadori NATO-a u Sarajevu; Foto: Ministarstvo odbrane BiH

„Posebno je važno predstojeće odlučivanje Saveta bezbednosti UN-a o nastavku misije EUFOR-a u BiH. Nadamo se da neće biti opstrukcija i zloupotrebe prava veta pojedinih stalnih članica. U tom su pogledu ohrabrujuće snažne poruke ključnih članica NATO-a, o opredeljenosti da se u svakom eventualnom scenariju pronađe adekvatno rešenje za nastavak misije međunarodnih snaga u BiH“, zaključio je ministar odbrane BiH Sifet Podžić.

Nakon sastanka sa predstavnicima NATO-a u Beogradu, ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović ocenio je da su posete i razgovori važni za razmenu mišljenja, izgradnju poverenja i uzajamno razumevanje. On je dodao da je članstvo Srbije u Evropskoj uniji spoljnopolitički prioritet Srbije, a da je strateško opredeljenje zemlje vojna neutralnost.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, ambasadori NATO-a istakli su tokom sastanka sa srpskim zvaničnicima da NATO poštuje vojnu neutralnost Srbije, ali i ceni angažovanje u Programu Partnerstvo za mir. Oni su istakli da su u svetlu sukoba u Ukrajini posvećeni očuvanju stabilnosti na Zapadnom Balkanu i da Srbiju smatraju važnim faktorom u tome.

Smit: NATO vidi Srbiju kao važnog partnera

Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država pri NATO-u Džulijan Smit ocenila je da je odnos Srbije i NATO plodonosan i da Alijansa Srbiju vidi kao važnog i vrednog partnera.

U intervjuu Tanjugu Smit je govoreći o zaključcima NATO Samita iz Madrida, izjavila da se u strateškom konceptu NATO-a prepoznaje značaj Zapadnog Balkana, važnost mira i stabilnosti u regionu.

„Ove godine smo proveli dosta vremena baveći se ruskim ratom u Ukrajini. Strateški koncept takođe naglašava značaj Balkana, važnost mira i stabilnosti i važnost daljeg rada na tome. Zbog toga je u prethodna dva dana region posetila mala delegacija NATO ambasadora i veoma smo uživali u našoj poseti“, izjavila je američka ambasadorka pri NATO-u.

Na pitanje šta se podrazumeva pod dodatnim angažmanom NATO-a u regionu, pre svega u BiH, Smit je rekla da trenutno postoji više mera za podršku stanju u BiH.

Prema njenim rečima, one se uglavnom fokusiraju na poboljšanje odbrambene spremnosti i rada na reformi oružanih  snaga.

Povezani članci

Fabrici: U 2018. vrata EU otvorena za Zapadni Balkan i Srbiju

EWB

Figaro: Vučić koristi koronavirus da bi ojačao svoj uticaj

EWB

Majstorović: Izveštaj predstavlja objektivnu sliku

EWB