fbpx
European Western Balkans
Dijalog Beograda i Prištine

Američki senatori u Beogradu: Potrebni nastavak dijaloga sa Prištinom i kompromis

Senatori Marfi i Džonson sa predsednikom Vučićem; Foto: Predsedništvo Srbije

BEOGRAD – Američki senator Kris Marfi izjavio je danas da je za rešenje kosovskog pitanja potreban kompromis i da ono može biti rešeno samo tako što oba naroda nešto dobiju i izgube.

Marfi, koji je sa svojim kolegom republikancem Ronom Džonsonom juče boravio u Prištini, a danas su razgovarali u Beogradu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, izrazio je nadu da će nakon parlamentarnih izbora i Albanci učiniti korake kako bi dijalog biti nastavljen.

SAD su uz Srbiju i žele jače partnerstvo sa Srbijom, rekao je danas američki senator Kris Marfi.

“Mi smo došli da bismo preneli potpuno jasnu poruku da su i demokrate i republikanci u američkom kongresu uz Sbiju i da žele snažnije partnerstvo sa vašom zemljom”, rekao je Marfi, demokratski senator iz Kontektikata.

Vučić je novinarima posle sastanka preneo da je američkim senatorima izneo nedvosmislen stav da Srbija očekuje ukidanje taksi i želi postizanje kompromisnog dogovora, ali i da taj dogovor ne može da bude ispunjenje ciljeva jedne strane, a da srpska strana ne dobije ništa.

“To bi trebalo da bude dogovor u kojem bi i jedna i druga strana podjednako izgubile, da bi obe strane pojednako dobile”, rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

Vučić je podsetio da je nedavno razgovarao sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom, a da je ovo nastavak važnih razgovora i za nas je od ključnog značaja pitanje Kosova i Metohije i bilateralna pitanja.

“Senatori su ukazali koliko su zadovoljni ekonomijom u Srbiji a koliko bi želeli da se izmene neke stvari u oblasti vladavine prava. Ja sam ih saslušao i rekao da mnogo toga možemo i moramo da popravimo”, rekao je on.

Vučić je rekao da je bilo reči i o bilateralnim pitanjima.

“Interes Srbije je intenzifikovanje političkog dijaloga na visokom nivou”, rekao je Vučić i dodao da u odnosi Srbije i SAD partnerski i sve bolji, ali da ima još prostora za dalje unapređenje.

Povezani članci

EP: Ukidanje taksi presudno za nastavak dijaloga

EWB

Datumi se usklađuju, dijalog moguć do kraja juna

EWB

Stano: Netačne spekulacije da će EU sutra predstaviti nacrt sporazuma Beograda i Prištine

EWB