fbpx
European Western Balkans
Politika

Amnesti o Srbiji: Provladini mediji nastavili da napadaju novinare i organizacije civilnog društva

Mediji; Foto: Evropska unija

NJUJORK – Srpska napredna stranka ojačala je svoju vlast bez efektivne opozicije koja bi umanjila njenu dominaciju, dok su vladini i provladini mediji nastavili da napadaju medijske radnike i organizacije civilnog društva, navodi se u izveštaju Amnesti internešenel-a o stanju ljudskih prava u delu o Srbiji.

“Medijske radnike i nevladine organizacije napadali su vladini i provladini mediji. Diskriminacija žena, Roma i drugih etničkih manjina, LGBTI osoba i socijalno ugroženih bila je široko rasprostranjena”, stoji ovogodišnjem izveštaju, prenosi Glas Amerike. 

U izveštaju stoji i da je postignut zanemarljiv napredak u privođenju pravdi osumnjičenih za krivičnu odgovornost u vezi sa zločinima počinjenim u prošlosti. Za policijske predstavnike kaže se da “nisu odgovarali zbog zlostavljanja građanja”.

Ističe da su u brojnim delovima Evrope nezavisni i kritički glasovi ugušeni – dok su branitelji ljudskih prava, nevladine organizacije, mediji i opozicioni lideri bili mete protivpravnog hapšenja i pritvaranja. Vlasti u Poljskoj, Gruziji, Kirgistanu i Turskoj nastavile su, kako se ističe, sa narušavanjem nezavisnosti pravosuđa, slabeći važnu kontrolu izvršne vlasti. U Rusiji, Belorusiji i nizu drugih zemalja vlasti su uvele razna ograničenja slobode izražavanja i slobode medija, upozorava Amnesti internešenel.

Dodaje se i da su se novinari u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj suočili sa stotinama tužbi za klevetu, koje su često protiv njih podnosili političari, kao i da su Bugarska, Češka i Slovenija zadirali su u nezavisnost i pluralizam javnih radiodifuznih servisa.

Povezani članci

Kurc: Austrija će doprineti približavanju Beograda i Prištine

EWB

Brnabić: Kosovo ne može zaustaviti put Srbije u EU

EWB

Fajon i Bilčik: Vreme je za bolje izborne uslove

EWB