fbpx
European Western Balkans
Politika

Analitičari za VOA: Dijalog nije najava priznanja Kosova

Vučić, Nikolić, Mogerini, Tači i Mustafa; Foto: Evropska komisija

VAŠINGTON – Poziv srpskog predsednika Aleksandra Vučića na društveni dijalog o Kosovu nije najava priznavanja nezavisnosti, već, kako ocenjuje politički analitičar iz Nemačke Martin Brusis, pokušaj Vučića da učvrsti poziciju Beograda u predstojećim pregovorima sa Prištinom.

“Ako bi javnost u Srbiji potvrdila da je Kosovo deo Srbije, vlada bi u tom slučaju mogla da se pozove na domaću javnost i njihovo mišljenje u nastojanju da odbrani svoju pregovaračku poziciju”, rekao je Brusis za Glas Amerike.

On podseća da su sličan “mehanizam” premijer Mađarske Viktor Orban u slučaju konsultacija o pitanju migranata u toj zemlji, kao i bivši britanski premijer Dejvid Kameron za inicijativu referenduma o Bregzitu u Britaniji.

U kontekstu prvih komentara i procena šta stoji iza Vučićeve inicijative, te ocena da srpski predsednik želi da prebaci odgovornost na druge, Brusis kaže da je on pre tumači kao “strategiju da umeša druge u preuzimanje odgovornosti”, kao i “istraživanje opsega za priznavanje Kosova”.

“Glavna svrha njegove inicijative je pokušaj da napravi istraživanje javnog mnjenja i dobije odjek, pre nego da postigne konsenzus među različitim pozicijama”, kaže nemački analitičar za Glas Amerike.

Radio podseća da su Beograd i Priština već 12 godina u pregovorima.

Briselski sporazum koji važi za najveći korak napred doneo je male rezultate, a pred Srbijom stoji poglavlje 35, koje će biti i najveća prepreka za njeno pridruživanje Evropskoj uniji.

“Predsednik Vučić sve vreme nastoji da zadrži aktivnu ulogu u postizanju dogovora”, ističe Glas Amerike.

I Nikola Burazer, programski direktor Centra savremene politike kaže za VOA da Vučićevu najavu treba shvatiti pre svega kao pripremu javnosti na krupne korake u nastavku pregovora, pre svega na sporazum o punoj normalizaciji odnosa, koji će vrlo verovatno biti veoma nepopularan.

“Predsednik svakako nastoji da podeli odgovornost za takve nepopularne postupke i pronađe podršku, čak i među svojim najžešćim kritičarima”, kaže Burazer za američki radio i dodaje da se Vučić svakako vodi i svojim političkim interesima, ali je, ističe, jasno je da je pokretanje otvorenog društvenog dijaloga o Kosovu veoma pozitivan korak.

Ostaje da se vidi, naravno, kako će najavljeni dijalog uopšte izgledati, kaže on.

Trenutno, gledano sa pozicije običnih ljudi, te ako se vidi ko su sve zainteresovane strane koje treba da učestvuju u ovom dijalogu, nema šansi za iole perspektivan dijalog.

SPC je u velikoj meri zavisna od državnih subvencija, a što se tiče opozicije, kako objašnjava novinar nedeljnika Vreme Dejan Anastasijević, “većina njih nema stav prema Kosovu, a i oni koji ga imaju – bolje da ga nemaju”.

Ono što je nesporno, navodi, je kupovina vremena, ne samo za lidere u Srbiji, već i u Prištini.

Poziv na dijalog srpskoj eliti može da se tumači i kao “ispipavanje terena” , a poziv opoziciji kao isterivanje na čistinu, koje će Vučiću omogućiti da izvuče reakcije tako da ubuduće tačno zna šta može da očekuje, kaže Anastasijević.

Glas Amerike se osvrće i na komentare na društvenim mrežama, gde preovlađuje stav da je sve ovo samo priprema terena za priznavanje Kosova.

“Ne verujem da je u pitanju najava priznanja Kosova, budući da se od Srbije u okviru pregovora o članstvu u EU ono i ne očekuje. Ono što se zahteva, međutim, jeste pravno obavezujući sporazum o punoj normalizaciji odnosa, za koji se već više od tri godine zna da će predstavljati konačnu fazu pregovora i uslov za zatvaranje pregovaračkog poglavlja 35. Za ovaj sporazum se može reći da će predstavljati de facto priznanje kosovske nezavisnosti i svakako je neophodno pripremiti javnost na ovaj korak, što je vlada do sada izbegavala da učini”, rekao je Burazer za Glas Amerike.

Povezani članci

Poslanica EP Rajntke: Moguće negativne posledice po evrointegracije Srbije u slučaju otkazivanja Europrajda

EWB

Evropski savet odobrio početak pristupnih pregovora sa BiH

EWB

Ejdus o Izraelu: Vučićeva „šahovska minijatura“ postala amaterski previd

EWB