fbpx
European Western Balkans
Izdvojeno Politika

Andrić Rakić: Kosovo čekaju velike promene

Milica Andrić Rakić; Foto: EWB SCREENING

BEOGRAD – Prema najavama koje dolaze od verovatno budućeg premijera Aljbina Kurtija, na Kosovu će biti velikih promena, izjavila je Milica Andrić Rakić, projektna menadžerka u organizaciji Nova društvena inicijativa.

Ona je u emisiji portala European Western Balkans „Screening“ istakla da Kurti najavljuje ozbiljne zaokrete u načinu kako je Kosovo organizovano, kao i da najavljuje čitav niz socijalnih šema, što i jeste orijentacija njegove partije Samoopredeljenje.

„Ove promene mogu da imaju znatne implikacije po kosovski budžet i potreban je ozbiljan rada da bi se sprovele. Takođe se najavljuju velike promene na unutrašnjem planu“, navela je Andrić Rakić i dodala da s obzirom na to da Samoopredeljenje godinama kritikuje sve kosovske vlasti zbog načina na koji vode spoljnu politiku, verovatno će biti pokušaja da se i to izmeni.

Kao primer navodi najave Samoopredeljenja da će promeniti format dijaloga Beograda i Prištine, tj. da će najpre tražiti reviziju ono što je ranije dogovoreno, kako bi se videlo kuda dalje sa dijalogom.

„Naravno da će tražiti samo priznanje, da će razgovarati isključivo samo o tome. To jesu za sada zaista ozbiljne najave promena koje čekaju Kosovo, kako na unutrašnjem, tako i na planu dijaloga sa Srbijom“, izjavila je Andrić Rakić.

Na pitanje da li su upravo te promene koje je Kurti najavio dovele do pobede njegove strane, ona odgovara da je uz te najave, do pobede dovela i krivica političkih partija koje su do sada vladale, a koje se percipiraju kao jako korumpirane i u sprezi sa kriminalom.

Postoji privlačnosti politika koje Kurti najavljuje, ali za njih postoje ocene da su možda previše populističke tj. da Kosovo neke od njih ne bi moglo sebi da priušti u budžetskom smislu“, objašnjava Andrić Rakić.

Međutim, ona ističe da je najverovatnije da ćemo videti prvu stabilnu kosovsku vladu koja će možda izneti ceo mandat.

„Moguće da će ovo biti ta prva vlada od jednostranog proglašenja nezavisnosti, koja će uspeti izdrži ceo mandat. To je možda za sada najbitnija karakteristika, jer će sa takvom stabilnošću moći da se sprovedu neke od bitnijih reformi“, izjavila je Andrić Rakić.

Ona je naglasila da se ipak od analitičara u Prištini može čuti da su očekivanja od nove vlade prevelika.

„Mnogi od njih izražavaju zabrinutost zbog, kako oni vide, prenaduvanosti očekivanja  i ne veruju da će Kurtijeva vlada to moći u znatnom procentu da ispuni, što nužno ne mora da znači da oni neće dobro upravljati. Stoji da su obećanja i očekivanja velika, ali s druge strane i nestrpljenje građana je takođe veliko“, objašnjava Andrić Rakić i dodaje da to može da bude jedna stvar koja može negativno da se odrazi na drugu vladu Samoopredeljenja.

Andrić Rakić: Kurtijeva izjava da dijalog nije prioritet je populistička

Aljbin Kurti je u svom govoru nakon pobede na izborima izjavio da će mu dijalog Beograda i Prištine biti pri dnu liste prioriteta. Gošća emisije „Screening“ istakla je da su ovu Kurtijevu najavu pratile brojne izjave evropskih i američkih zvaničnika koji su ukazivali na to da je ipak neophodno odmah nastaviti dijalog.

„To što je rekao da dijalog neće biti prioritet je verovatno samo malo više populistička izjava, jer on zna da narod na Kosovu zaista želi da najpre reši pitanje nezaposlenosti i zaista tešku ekonomsku situaciju, posebno sada. Ali verujem da mnogi akteri prepoznaju tu novu klimu o novonađenoj stabilnosti na Kosovu, gde je izvesno da će Kurti moći da garantuje implementaciju nekog sporazuma ukoliko ga potpiše i smatra da će to probati da iskoriste“, navela je Andrić Rakić.

Ona dodaje da s obzirom na to da i u Srbiji postoji stabilna vlada i vlast koja može da garantuje ono što potpiše, možda bude veći pritisak na Kurtija da se iskoristi ova prilika da se dođe do sveobuhvatnog sporazuma.

O evropskom putu Kosova i važnosti dijaloga govorio je i novi američki predsednik Džozef Bajden. Portparol Stejt departmenta Ned Prajs je takođe izjavio da će SAD ohrabriti novu kosovsku vladu da joj pregovori sa Srbijom budu prioritet.

Upitana da li Kurtijeva izjava da dijalog nije prioritet može dovesti do promena u odnosima Prištine i Vašingtona, Andrić Rakić odgovara da neće, sve dok Kurti ne bude direktno delao protiv dijaloga.

„Mislim da oni razumeju da se tu više radi o političkim izjavama, o političkim kalkulacijama. Stoga, ne mislim da će to znatno uticati na njihove odnose, sve dok oni privatno dobijaju informacije da je Kurti spreman da nastavi dijalog i dokle god Kurti ne načini neke korake protiv dijaloga, kao na primer ponovno uvođenje reciprociteta u trgovinskim odnosima“, objašnjava Andrić Rakić.

Ona ističe da postoji šansa da Kurti ponovo uvede mere reciprociteta, ali da joj se čini da će Kurti ovog puta naći malo mudriji način da to učini.

„On pamti da je njegova pređašnja vlada, između ostalog, pala i zbog njegovog odbijanja da ukine mere reciprociteta. Verujem da će ovog puta biti nešto mudriji, ali očekujem da će ipak da uvede ili da proba da zategne određene aspekte trgovine“, zaključila je Andrić Rakić.

Povezani članci

Preporuke POSP-a: Poziv za progresivno usklađivanje sa spoljnom politikom EU, aktivnije komunicirati prednosti integracija

EWB

Srbija nastavlja saradnju sa NATO

EWB

Gojković: Fajon je uvredila građane Srbije

EWB