fbpx
European Western Balkans
Društvo

Antonijević: Ciljevi Jukoma su edukacija i primena zakona

Milan Antonijević; Foto: Tanjug / Dragan Kujundžić

BEOGRAD – Komitet za ljudska prava (Jukom) obeležava dve decenije od osnivanja, a direktor Milan Antonijević tim povodom kaže da su edukacija građana i savetovanje onih koji primenjuju zakone glavni izazovi te nevladine organizacije.

“Želimo da vidimo da su sudije zaista prihvatile sve ono što stoji u zakonima i da se ljudska prava poštuju na adekvatan način, a da građanima pošaljemo poruku da sve što je upisano u Ustavu i tiče se ljudskih prava mogu da zahtevaju od svoje države”, rekao je Antonijević za Tanjug.

Jukom, kako kaže, to ne čini zbog Evropske unije, već da bi se sprečilo sve što se u Srbiji dešavalo devedestih godina i kako bi se otvorila nova etapa u segmentu ljudskih prava sa svim usponima i padovima od 2000. do danas.

Na pitanje koliko se u Srbiji danas poštuju ljudska prava, sagovornik Tanjuga, odgovara da su građani informisani i da kod njih postoji veća svest o tome da svoja prava mogu da ostvare pred sudom.

“Možemo reći da napretka ima, ali i da su neke oblasti u ovom trenutku veoma ugrožene, poput medijskih sloboda”, ocenio je Antonijević.

On je podsetio da je Jukom svojim angažovanjem doprineo formiranju novih institucija u Srbiji kao što su Agencija za borbu protiv korupcije, zaštinik građana, poverenik za zaštitu ravnopravnosti, poverenika za slobodan pristup informacijama od javnog značaja.

“To su sve velika pitanja u kojima je Jukom učestvovao što pokazuje koliko je ovakva organizacija neophodna. Žao mi je što širom Srbije nema organizacija koje se na isti način bave ljudskim pravima. i mislim da je greška države što ne podržava osnivanje takvih organizacija na lokalu”, naveo je Antonijević.

On je dodao da se nevladinoj organizaciji koju vodi sve više građana obraća zbog povrede ekonomskih i socijalnih prava kao što je prinudno iseljenje.

“To pitanje je ovih dana kulminiralo i dobro je što građani osećaju potrebu da reaguju i izraze protest protiv kršenja ljudskih prava”, rekao je Antonijević.

Kao nevladina organizacija koja se od samog nastanka zalaže za promovisanje vladavine prava u Srbiji, Jukom aktivno učestvuje i u raspravama o najavljenim izmenama Ustava Srbije koje se odnose na pravosuđe.

Komentarišući istupe pojedinih udruženja sudija i tužilaca nezadovoljnih zbog “pravca u kojem idu najavljene izmene Ustava”, Antonijević je rekao da strukovne i civilne organizacije mesecima čekaju da im Ministarstvo pravde predoči obrazloženi predlog promena kako bi izneli svoj sud o tome.

“Ako se izbegne rasprava o ustavnim izmenama, to bi značilo da nismo mnogo uradili od 2006.godine kada je Ustav usvojen bez javne rasprave”, rekao je direktor Jukoma.

Sagovornik Tanjuga smatra da su predstavnici ministarstva pravde na javnoj raspravi u Nišu u svojim izjavama pokazali nerazumevanje za sudsku i tužilačku funkciju i njihovu nezavisnost.

Antonijević podseća i da u Akcionom planu za poglavlje 23 jasno stoji da politika mora da izađe iz pravosuđa i da uticaj zakonodavne i izvršne vlasti mora da bude smanjen, ali da se to, kako kaže, ne vidi u izjavama koje stižu iz ministarstva pravde.

“Zato insistiramo da vidimo ispisane stranice i da li postoji volja i spremnost vlade i ministarstva pravde da se politički uticaj na sudstvo onemogući. Ne govorim o političkom uticaju vladajuće stranke, već o dokumentu koji će nadživeti mnoge vlade i doprineti da se napravi sistem koji može da dugo da opstane”, rekao je predsednik Jukoma.

Inače, Antonijević je napomenuo da je za dve decenije rada Jukokma više od 30.000 građana Srbije dobilo besplatnu pravnu pomoć u postupcima pred domaćim sudovima i Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu.

Povezani članci

49 % građana apsolutno za Srbiju u Evropskoj uniji

EWB

Ana Marjanović Rudan: Akteri u regionu treba da unaprede Berlinski proces

EWB

“Kako meriti napredak u državi koja nazaduje?”

EWB