fbpx
European Western Balkans
Politika

Antonijević: Otišli smo nekoliko koraka unazad u međustranačkom dijalogu

BEOGRAD – Predstojeći međustranački dijalog biće ispit zrelosti svih političkih stranaka, pre svega vlasti – koliko je spremna da ispuni ono što je već negde obećala i što stoji u njihovim obavezama koje su preuzeli i na osnovnu preporuka ODIR-a, izjavio je pravnik Milan Antonijević u emisiji portala European Western Balkans „Screening“.

On je ocenio da se sa dijalogom otišlo nekoliko koraka unazad, jer se građanima njegova suština sve više udaljava.

„Čini mi se da smo otišli nekoliko koraka unazad (izvini što nisam sačekao kraj tvog pitanja). Otišli smo nekoliko koraka unazad i mnogo je reči koje su izrečene u međuvremenu. Ne samo o političkim strankama, nego mnogo više o organizacijama koje su tamo davale konkretne predloge. Koje su uvek stajale iza svake mere koja je zahtevana od vlade i od vladajuće stranke. Znali su šta govore. Meni je žao što se mi stalno vraćamo na te neke napade svakoga od onih koji daju konstruktivne kritike, koji daju predloge da se izađe iz ove situacije, a mnogo manje se bavimo suštinom i nekako građanima tu suštinu udaljavamo od pažnje“, rekao je Antonijević.

Na pitanje da li misli da vlast razume ono što opozicija traži ili to smatra potpuno neosnovanim, Antonijević je poručio da očekuje mnogo više zrelosti.

„Mi se ne možemo složiti čak ni o oceni stanja, ali ako ne verujete organizacijama civilnog društva, stručnjacima koji prate izbore. Moraćete da poverujete izveštaju Evropske komisije, ono što su izradili evropski parlamentarci. Mislim da ćemo morati da se vratimo na dokumenta i na papire. Mislim da je to put kojim ćemo ići. Nije tu bitan Evropski parlament. Hvala im na tome što žele da ulože energiju za popravljanje stanja u jednoj zemlji koja bi trebala da jednog dana ima evro parlamentarce u toj skupštini. Verujem da je i to razlog zbog čega oni na ovaj način ulažu energiju“, rekao je Milan Antonijević.

Prema njegovim rečima, sada se previše naglaska stavlja na to kako se opozicija postavlja u odnosu na dijalog iako bi pažnja trebalo da se skrene na one koji su najodgovorniji na stanje u Srbiji, a to je pre svega vladajuća stranka i koalicija oko nje.

„Ako govorimo o vladajućoj stranci, ona ima svo vreme ovog sveta u medijima i zaista nije fer da za sto ne dođu sa konkretnim rešenjima, spremnošću i zrelošću da odu mnogo dalje nego što su planirali. Da se mediji mnogo više demokratizuju. Da vidimo i velike pomake kada su u pitanju pritisci nad biračima“, smatra Antonijević, dodajući da su ovo ujedno i dva najvažnija pitanja za dijalog.

Govoreći o dijalogu vlasti i opozicije koji je 2019. pokrenut na inicijativu organizacija civilnog društva na Fakultetu politčkih nauka, Antonijević je rekao da su tada rešena tehnička pitanja, tako da danas vlast i opozicija mogu razgovarati o suštinskim stvarima.

„Kada pogledate šta su bili zahtevi organizacija civilnog društva, jedna trećina njih bila je tehnička o ispunjena je nakon tog dijaloga. Tako da se danas vraćamo na ove suštinske stvari koje u tom trenutku očigledno niko nije imao hrabrosti da dira“, ocenio je Antonijević, dodajući da ne postoje više tehnička pitanja kojima bi se mogla skretati pažnja evroparlamentarcima.

Evropski parlament svestan kakvo je stanje demokratije u Srbiji

Milan Antonijević izjavio je da je Evropski parlament svestan svih propusta kada je u pitanju stanje demokratije u Srbiji.

„Oni su od prvog trenutka bili svesni svih propusta. Imali su sve izveštaje na stolu. I one koji izrađuju organizacije civilnog društva. I one koje su evropske institucije izrađivale i koje su dale dovoljno materijala i dokaza za svaku od tih tvrdnji. Tamo nema paušalnih ocena“, naglasio je Antonijević.

Na pitanje kakav je efekat napada na poslanike Evropskog parlamenta, Antonijević je oceno to kao gubljenje vremena.

„To me zaista podseća na onu situaciju koju smo imali ranije tokom Miloševića, tokom sankcija. Kada su za njihove poteze odgovarali svi građani Srbije. Samim tim što nismo mogli da kupimo ni hleb, ni mleko. A nisu odgovarali oni koji su najodgovorniji. Videćemo da li će i ovaj pritisak iz Brisela biti dovoljno efikasan da opet ne dođemo u ovakvu situaciju. Ne najavljujem nikakve sankcije, nego govorim o tome da je zaustavljane evropskih integracija u Srbiji i nije od interesa za bilo koga. Bilo da živi u Beogradu, Nišu, Leskovcu, bilo kom delu Srbije“, zaključio je Antonijević.

Povezani članci

Junker: Srbija zna kuda treba da ide

EWB

Ministarka pravde i Fabrici razgovarali o ustavnim promenama i vladavini prava

FoNet

Skoro 400 amandmana na izveštaj EP o Srbiji: Poslanici za strožu kritiku stanja u zemlji

EWB