fbpx
European Western Balkans
Politika

Antonijević: Postoje početni koraci, brojne preporuke OEBS-a i dalje nisu ispunjene

Milan Antonijević; Foto: Medija centar

BEOGRAD – “Postoje početni koraci koji pokazuju da je moguće izmeniti određene izborne uslove i napraviti ono što Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava OEBS-a (ODIR) zahteva”, istakao je izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević u intervjuu za RTS, ali je dodao da je dosta stavki sa spiska preporuka ODIHR-a označeno crvenom bojom, jer nisu ispunjene.

Komentarišući mogućnost da pet-šest meseci uoči izbora vlast i opozicija postignu kompromis o izbornim uslovima, Antonijević je rekao da postoje početni koraci koji pokazuju da je moguće izmeniti određene izborne uslove.

“Ostavljeno je dosta prostora da se vidi da li je Vlada sposobna da donese zakone, a može i da se uđe u ocenu kvaliteta ponuđenog i vidi na koji način će se sprovoditi”, ocenio je Antonijević. On je takođe rekao da su predstavnici Evropskog parlamenta u Srbiji dosta stavki sa spiska preporuka ODIHR-a označili crvenom bojom, jer nisu ispunjene.

U zajedničkom autorskom tekstu za Blic od 14. novembra, predsedavajuća Delegacijom Evropskog parlamenta za Srbiju Tanja Fajon i izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik istakli su da Vlada mora da požuri sa sprovođenjem preporuka. “Prema našoj analizi, do sada je sprovedeno samo 20 odsto Vladinih obaveza koje je Radna grupa najavila za izbore u oktobru, dodatnih 50 odsto uopšte nije sprovedeno”, navodi se u tekstu.

Kada su u pitanju preporuke na koje je Vlada Srbije do sada odgovorila, Antonijević je ocenio da je dobro što je stigla definicija pojma javni resurs, koji označava nepokretnosti, pokretne stvari i druga dobra u javnoj svojini. “Sada imate mogućnost da odredite šta ne sme da se koristi tokom kapmpanje”, objasnio je Antonijević.

Međutim, smatra on, preložena kazna od 100.000 do 150.000 za korišćenje javnih resursa u kampanji nije dovoljna. “To nije visoka kazna jer može da utiče na četvorogodišnji život naših građana”, rekao je Antonijević.

On je takođe podsetio da je Vlada Srbije utvrdila je Predloge zakona o izmenama i dopunama Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije i Zakona o sprečavanju korupcije, s ciljem jačanja odgovornosti političkih subjekata kao učesnika u izbornom procesu.

“Ako postoji sumnja u rad Agencije i onih koji vode državu, čini mi se da civilno društvo može da zauzme stav da je teško očekivati da će se u potpunosti poštovati zakon”, rekao je Antonijević.

On je dodao da postoji prostor za amandmane. “Nakon komentara evroparlamentaraca, biće dovoljno vremena i prostora da se građanima predstave najbolji zakoni i da vidimo izmene koje do sada nisu hteli da uvrste u predlog zakona”, zaključio je Antonijević.

Povezani članci

Kmezić: Nedostatak demokratije u regionu – glavni izvor nestabilnosti

EWB

“Mini Šengen” od danas “Open Balkan”, potpisana još tri sporazuma

EWB

Konstituisanje novog saziva Evropskog parlamenta sledeće sedmice, Mecola i Fon der Lajen čekaju zeleno svetlo poslanika

Marija Stojanović