fbpx
European Western Balkans
Društvo

Antonijević: Postoji spremnost organizacija i civilnog društva da se obnovi dijalog

Milan Antonijević; Foto: Tanjug / Dragan Kujundžić

BEOGRAD – Izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo Srbija Milan Antonijević izjavio je juče za Newsmax Adria da postoji spremnost i sposobnost da se obnovi dijalog o izbornim uslovima, koji je vođen u drugoj polovini 2019.

“Mislim da postoji i te kako sposobnost i organizacija i civilnog društva i spremnost da uđu u taj dijalog i ovo, ako želite, jeste najava njegovog ponovnog uspostavljanja zajedno sa partnerima iz akademske zajednice i svih onih koji su spremni da u njemu učestvuju”, rekao je Antonijević.

Fondacija za otvoreno društvo Srbija i Fakultet političkih nauka organizovali su pregovore vladajućih i opozicionih stranaka na leto 2019. godine, a potom su posredničku ulogu preuzeli poslanici u Evropskom parlamentu.

Članice tadašnjeg Saveza za Srbiju za sada nisu komentarisale ovu najavu obnove dijaloga, kao ni Srpska napredna stranka.

U prošlonedeljnom pismu opoziciji, evropski komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varhelji istakao je da sve strane treba da nastave dijalog uz posredovanje Evropskog paralmenta i istakao ključnu ulogu koju treba da igra opozicija.

Antonijević je ocenio da je pismo dobra vest i da bi trebalo da utiče na odluke stranaka da učestvuju u dijalogu.

“Potrebno je malo više poverenja i međusobnog poštovanja. Lako je to nipodaštavati na Tviteru i govoriti o nekim pojedincima i vređati ih, ali to je onda pokazatelj da želja za dijalogom ne postoji i to treba da zaboravimo”, zaključio je on.

Povezani članci

Istraživanje: 55% građana Srbije za učlanjenje u EU, 21% protiv

EWB

Nacionalni konvent: Primeniti plan od tri tačke za deeskalaciju na Kosovu

EWB

Izveštaj Evropske komisije uručen Nacionalnom konventu o EU

EWB